Érvénybe lép a polgármesteri béreket módosító jogszabály, amelyet tavasszal fogadott el a pozsonyi parlament és kedden írt alá Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök.

A törvénymódosítás értelmében a polgármesterek bérét tíz százalékkal csökkentik. Azokon a településeken, ahol erről a helyi képviselőtestület nem hozna időben döntést, a polgármesterek júniustól kezdve csak alapbérüket kapják meg.

Ugyanakkor a helyi képviselőtestületek a jövőben hetven százalékkal megemelhetik a polgármesterek bérét. Eddig az emelés mértéke – a mozgó bér – akár az alapbér száz százaléka is lehetett.

Módosult a végkielégítések kifizetése is. Amennyiben a polgármester a teljes ciklus kitöltése után távozik hivatalából, havi átlagbére háromszorosának megfelelő végkielégítésre lesz jogosult. Ha ez a ciklus hat hónapnál rövidebb volt, akkor nem jár végkielégítés. Eddig a végkielégítés öthavi átlagbért jelentett.

A hatályos szabályok szerint egy-egy település polgármesterének az alapbérét a lakosság száma alapján állapítják meg. Ehhez jön aztán a mozgó bér, amelynek nagyságát a helyi önkormányzati testület állapítja meg.

A mozgó bér következtében a polgármesteri fizetések között nagyon nagyok voltak az eltérések, amit a sajtó és a civil szféra is gyakran bírált. Egy alig több mint ezer lakosú község polgármestere például a százszázalékos mozgó bér mellett többet kereshetett, mint egy közel százezer lakosú város polgármestere.

A szlovákiai polgármesteri bérek többsége 2500–3000 euró körül mozog, de a sajtó olyan kirívó esetekről is hírt adott, amikor egy-egy polgármester havi közel ötezer, vagy több mint nyolcezer eurós fizetést is kapott.