Az Európai Unióban is egyedülálló pedagógiai gyakorlat záró rendezvényét tartották a Zrínyi Ilona Gimnáziumban hétfő délután. Az Audiovizuális emlékgyűjtés TÁMOP projektben két miskolci gimnázium vett részt. A Földes Ferenc Gimnázium és a Zrínyi Ilona Gimnázium tanulói a tavaly szeptemberben induló projektben életútinterjúkat készítettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyek az 1939-90 közötti időszakot elevenítették fel.

A pályázatban a Zrínyi Ilona Gimnázium 25 diákja vett részt, őket 5 oktató segítette a munka során. A diákoknak egy előzetes felkészítésen kellett részt venniük, hogy elsajátítsák a történelmi háttértudás mellett azokat a technikai tudnivalókat, amelyek segítségével az interjúkat önállóan készítették el. A munka során az egész megyét bejárták a diákok, összesen 63 videóinterjút készítettek el különböző korú, élménnyel és életkörülménnyel rendelkező szépkorúval.

– A történelemtanítás megújításának is tekinthető ez az egyedülálló projekt – mondja Titkos Sándorné történelem tanár és projektmenedzser. – Kettős haszna is van ennek a tavaly szeptembertől zajló munkának. Elsőként az, hogy a fiatalok élményszerűbb betekintést kapnak az 1939-90 közötti korszakról, emellett a történészek számára egy olyan anyag áll rendelkezésre, amelyből a személyes életutakra is rálátásuk lesz – emeli ki a tanár, aki szerint az oktatásban is segítséget nyújtanak ezek a történelmi interjúk-írja a minap.hu