Fideszes képviselők módosítanák az előadóművészeti törvényt: külön nemzeti intézményként kezelnék a győri, pécsi, szegedi, debreceni és miskolci színházat.

A jelenlegi hat helyett három támogatási kategóriába sorolná a színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket az átfogó módosítás előtt álló előadóművészeti törvény. Az új törvény három kategóriát állapítana meg: a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportot, ezek közül normatív támogatást az első két kategóriába tartozó együttes kaphatna. A javaslatot harmadmagával benyújtó fideszes L. Simon László szerint a beterjesztést hosszú szakmai egyeztetés előzte meg.

Megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács. A javaslat a klasszikus és a kortárs magyar művek előadását, létrejöttét támogatja. A törvény módosításával speciális foglalkoztatási szabályok is életbe léphetnek, valamint a törvény jobban integrálná és támogatná az önálló műfajt képviselő cirkuszművészetet és a bábszínházakat. A módosítás önbevallásos alapon kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését.

Az öt nagy vidéki színházról (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) L. Simon László elmondta, kiemelésük és külön nemzeti intézményként való kezelésük koncepcionális kérdés. L. Simon reméli, hogy a parlament a törvénymódosítást még a nyári ülésszak idején elfogadja. Az új finanszírozási szisztéma a 2012/13-as évad számai alapján indulna.