Simon Gábor, az MSZP miskolci frakcióvezetője kezdeményezte, hogy visszamenőlegesen bérkompenzációt kapjanak a MISEK Kft. dolgozói. Nyilván minden dolgozó örömmel fogadná a pénzt, csak az a kérdés, hogy miből? Erről kérdeztük Tóth Lászlót, a MISEK Kft. ügyvezető igazgatóját. A valós helyzet megismerése érdekében először a jelenlegi állapot felvázolását kértük az igazgatótól. – A társaság jelenlegi vezetése az elmúlt év végén több, mint 2,4 milliárd forint felhalmozott veszteséget és mintegy 1,3 milliárd lejárt szállítói követelést örökölt, amit a 2010. decemberi, egyszeri konszolidációs támogatás 516 millió forinttal mérsékelt – sorolta Tóth László.– A kialakult helyzet okai a következők. Az egészségügyben 2006 év végétől megkezdődött strukturális és finanszírozási „reformoknak” köszönhetően az alapellátás finanszírozása évről évre csökkent, miközben az ellátandó feladat, illetve lélekszám minimum nem nőtt. A nem finanszírozott teljesítményből eredő veszteség 2010 végére a 2008-hoz viszonyítva meghaladta az egymilliárd forintot. A MISEK Kft. alapítása körüli intézkedések, a gazdálkodás szempontjából rendkívül kedvezőtlen feltételekkel megkötött szerződések, illetve a kft. működésének feltételeit meghatározó közgyűlési határozatok nem megfelelő végrehajtása miatt a társaság számára jelenleg is kigazdálkodhatatlan, tényleges pénzügyi hiány meghaladja a 400 millió forintot.

– Mi a helyzet a bérkompenzációval? – váltottunk témát. – A MISEK jelenlegi pénzügyi helyzete, a finanszírozás mértéke nem, illetve csak a felhalmozott veszteség árán teszi lehetővé az adókompenzáció megvalósítását. A társaság vezetése részéről ez a lépés fedezet nélküli kötelezettségvállalást jelentene, ami – bár rövidtávon kétségtelenül népszerű intézkedés lenne – tovább nehezítené, illetve veszélyeztetné a betegellátás működőképességének a fenntartását és ezen át a dolgozók munkahelyének a megőrzését.

Milyen az együttműködés ebben a tekintetben a tulajdonos városi önkormányzattal? – tettük fel záró kérdésünket. – A bérkompenzáció kérdése mind a MISEK jelenlegi vezetése, mind az önkormányzat, a polgármester számára feszítő probléma, amelyre folyamatosan, közösen próbálunk megoldást találni-írja a minap.hu