Miskolc – Lehet, hogy mégis a patológián köt ki Kolozsi Judit (57)? A négy éve munka nélküli asszonyról tegnapi számunkban írtuk meg, hogy a miskolci önkormányzat szociális osztályán kézhez kapott határozat szerint csak akkor kaphatott volna szociális segélyt (havi 25 650 forintot), ha „együttműködik” a megyei kórház patoló­giai osztályával.

Csak a kórházban vált világossá, hogy tévedés történt, a kórházi dolgozók ugyanis mit sem tudtak a városházáról odavezényelt hölgyről (a szociális osztály vezetője lapunknak elismerte, hogy elütöttek valamit a számítógépes rendszerben). Mivel azonban kiderült, hogy egy adminisztrátorra mégiscsak szükség van a patológián, lehet, hogy a városháza fatális tévedése végül szerencsét hoz a reményvesztett asszonynak.

– Elhatároztam, hogy jelentkezek az adminisztrátori posztra – újságolta Kolozsi.

– Fel voltam háborodva, amikor a patológiára küldtek, nem tudtam, hogy ez rossz vicc, vagy tényleg hullamosót akarnak faragni belőlem. Szerencsés egybeesés, hogy kiderült, van felvétel irodai munkára – reménykedett a külkereskedelmi-marketing végzettségű hölgy.

Juditot tévedésből küldték közmunkára a patológiára, most mégis jelentkezik a hullaházba

A Blikk munkajogi szakértőktől megtudta: bármennyire is bizarr és véletlen szülte Kolozsi Judit történetét, akár igazából is megtörténhetett volna mindez. A törvény ugyanis azt írja elő, hogy bizonyos segélyek folyósítását a köz szempontjából fontos munka elvégzéséhez lehet kötni, márpedig az egészségügyi dolgozók közfeladatot ellátó személyeknek számítanak.

– Elviekben tehát az is előfordulhat, hogy valakit valóban a patológiai osztályra irányítanak. Azt azonban tudni kell, hogy bármilyen fajta közmunkához, így ehhez is szigorú munkaalkalmassági vizsgálaton kell átesnie a kiszemelteknek – magyarázta lapunk kérdésére dr. Sipos Márta munkajogi szakértő.