Német és kínai kutatóknak sikerült azonosítaniuk a Németországban már 17 halálos áldozatot követelő baktériumot, ami az előzetesen feltételezettek szerint nem az O104:H4 ritka szerotípus mutációja. Sokkal inkább az Escherichia coli baktérium két szerotípusának kereszteződéséről van szó.

 

Egy nem teljesen új kórokozóról van szó, hanem egyfajta hibrid klónról, amely különböző kórokozók tulajdonságait egyesíti magában, hangsúlyozta Helge Karch mikrobiológus a Münsteri Egyetemi Klinikáról, ahol az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával is foglalkoznak. Ez a súlyos betegség a fertőzés következtében alakulhat ki. A WHO Genfben bejelentette, hogy ezt a hibrid-klónt még nem azonosították be soha.

A megvizsgált genomban a klasszikus kórokozó részeit is megtalálták, de ezen kívül egy távoli formáját is, jelentette be a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika bakteriológusa, Holger Rohde. A kutatók a másik baktériumot olyan törzsként azonosították, amelyeket afrikai járványokból ismernek.

Az új baktériumnak a külseje ugyanolyan, mint az O104:H4-nek, ezért azonosították be így eredetileg Münsterben a Robert Koch Intézetben. Időközben azonban egy másik Escherichia coli baktérium génjeit is magába olvasztotta, ami magyarázat lehet az agresszivitására. A hibrid-klón baktérium létrejöveteléhez minden valószínűség szerint az kellett, hogy két baktérium az örökítőanyagának egy részét kicserélje egymással – egyfajta primitív szex formájában. Ezzel a tulajdonságaik is kicserélődtek és keveredésre került sor, úgynevezett kimérák jelentek meg.

Tíz európai országban jelent meg a fertőzés

A WHO adatai szerint eddig tíz európai országból jelentettek E.coli fertőzést: Svédországból 28 beteget, hetet Dániából, hatot Franciaországból, négyet Hollandiából, kettőt-kettőt Nagy-Britanniából, Ausztriából és Svájcból. Egy ember megbetegedett Norvégiában és egy Spanyolországban. Az érintetteknek van egy közös pontja: mindannyian tartózkodtak Észak-Németországban. Németországban a fertőzöttek száma 2000-nél tart.

A magas számok és a betegség drasztikus lefolyása miatt sok más országban is nő a félelem. Oroszország meg akarja erősíteni a határőrizetét, az EU-ból és főleg Németországból érkezőket egészségügyileg is megvizsgálják. Május vége óta a határátkelések és repülőutak során 46.000 embert vizsgáltak meg, jelentették be Moszkvában. A sertésinfluenza idején az orvosok védőruhákban a mozgólépcsők mellett tartózkodtak és lézeres hőmérőkkel kutattak a lázas betegek után. Oroszország leállította az Európai Unióból érkező importot is, ami Brüsszelben kemény kritikákat váltott ki. Alexander Lukasevics külügyi szóvivő indokolása szerint „természetesen senki nem akar beteg lenni. Ez egy normális védelmi intézkedés.”

Oroszország azt is az EU szemére veti, hogy nem volt elég konzekvens a fertőzés megakadályozását illetően. Az európai higiéniai előírások nem bizonyultak elég hatékonynak, nyilatkozta Lukasevics. Gennagyij Onyicsenko, az orosz fogyasztóvédelmi hivatal vezetője egyenesen azt a kérdést tette fel, hogy „Hány európai polgár élete kell még ahhoz, hogy az EU hivatalos személyei végre foglalkozzanak a problémával?”

Az Egyesült Arab Emirátusok is megállították a német, spanyol, dán és holland uborkák behozatalát. Dubai kiterjesztette a tiltást a salátára és a paradicsomokra is. Szaúd-Arábia hasonló lépéseket fontolgat, de az EU-n belül is viták folynak: Bulgária mezőgazdasági minisztere kifejezte tiltakozását a követelésekkel szemben, mert a belső piacon egy hasonló intézkedés meghozatalához hiányoznak a jogi eszközök.

Számos európai országban figyelmeztetik az utazókat a gyümölcs- és friss zöldség fogyasztás veszélyeire. Nyilvánvalóan valamennyi beteg, akit Németországon kívül kezelnek, rövid időt az országban töltött, legtöbben ráadásul Észak-Németországban.

Sok egészségügyi szakember attól tart, hogy a következő napokban újabb országokból érkezik jelentés E.coli fertőzésekről. Szingapúrban valamennyi orvost felszólították arra, hogy fokozottan figyeljék a betegség tüneteit és minden gyanús esetet jelentsenek a minisztériumnak.

Spiegel / atv.hu / TR