Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött emberek száma. A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt. A Robert Koch országos járványügyi intézet mostanáig mintegy 2500 fertőzött, illetve fertőzésgyanús beteget regisztrált. A 17 áldozat közül tizenöt nő.

Továbbra is nagy aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes vagy válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amely súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Közöttük gyermekek és terhes nők is vannak.
Diplomáciai csörte

Angela Merkel német kancellár személyesen beszélt telefonon José Luis Zapatero spanyol kormányfővel, akinek azt mondta, hogy az illetékes hatóságok a kötelességüket teljesítették, amikor a fogyasztók védelme érdekében az állampolgárokat, illetve az Európai Uniót tájékoztatták a járvány terjedésének lehetséges forrásáról.

Zapatero csütörtökön kifogásolta, hogy a hamburgi egészségügyi hatóságok megalapozatlanul tették felelőssé a Spanyolországból importált uborkát a fertőzés terjedéséért, és így óriási károkat okoztak a spanyol gazdáknak.

A két kormányfő megállapodott, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a spanyol és a német gazdák európai uniós kártalanítása érdekében. Egyetértettek abban is, hogy a legfontosabb feladat most a súlyos járványt okozó, különleges EHEC-bélbaktériumot terjesztő forrás felderítése.
Apátiába estek a betegek

Az észak-németországi kórházakban szinte emberfeletti munka folyik. Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs, vagy alig van hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között emlékezet-, illetve beszédzavarral, görcsös vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az orvosok szerint a betegek jelentős része apátiában szenved, mert nem értik, hogy mi történt, és nem tudják, hogy hat-e a terápia.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különlegesen veszélyes új baktériumtörzset. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatása érdekében. Elhangzottak viszont olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megtalálására.

Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt „vétkesek” sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában. Erre vonatkozóan azonban a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékkal nem rendelkeznek. A németországi gazdák szövetsége tiltakozásának adott hangot az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól – valamint az Európai Uniótól – ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt a zöldségtermelők napi vesztesége 4 millió eurót tesz ki.
Lengyelországban is megjelent

Lengyelországban már a második beteget ápolják egy szczecini kórházban olyan tünetekkel, amelyek hasmenésjárványra utalhatnak – közölte csütörtökön Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter.

A szczecini járványügyi szolgálat szóvivője közölte, hogy az újabb fertőzött egy férfi, aki néhány napja tért vissza Németországból. Olyan tüneteket mutat, amelyek hasonlóak a 0104 típusú Escherichia coli baktériumtörzs okozta fertőzéshez. Állapota jó.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó baktériumtörzs által kiváltott fertőzés ügye nem egyszerű, mert eddig senki nem tudta pontosan meghatározni, hogy honnan származik ez a baktérium. Egy biztos, hogy nem a lengyelországi vizekben gyakori 0157 típusú baktériumról van szó, hanem éppenséggel a 0104 típusú kórokozóról, amely inkább állati eredetű, és Lengyelországban még soha nem ütötte fel a fejét.

Ezért rendeltek el Lengyelországban fokozott készültséget az egészségügyi szolgálatoknál, ezért folynak ellenőrzések a kereskedelmi létesítményekben, a vásárcsarnokoktól a nagykereskedésekig és a közönséges üzletekig – mondta.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a lengyel járványügyi főfelügyelő már volt Szczecinben, és hamarosan ellátogat a németországi Koch Intézetbe, ahol azt fogja megvitatni a német kollégákkal, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban eljutni a fertőzés forrásáig.

Néhány nappal ezelőtt egy másik, állandó jelleggel Németországban élő lengyel nőt szállítottak a szczecini kórházba, akinek állapota jelenleg stabil.
Brüsszel az orosz importtilalom visszavonását követeli

Az Európai Bizottság csütörtökön délután felszólította Oroszországot, hogy azonnal szüntesse meg az Európai Unióból származó zöldség importjának tilalmát. Az Európai Bizottság délelőtt még azt közölte, hogy magyarázatot kér Oroszországtól az európai uniós friss zöldségre a baktériumfertőzés félelme miatt kivetett „aránytalan” behozatali tilalom miatt. „Az intézkedés aránytalan” – közölte az uniós egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos szóvivője, Frederic Vincent az AFP hírügynökséggel. Az intézkedés évi mintegy három-négy milliárd euró európai terményexportot érint” – mondta.

Oroszország csütörtökön leállította az Európai Unió tagállamaiból származó zöldségimportot a főleg Németországban halálos áldozatokat is szedő, az Escherichia coli, azaz a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus előidézte hasmenésjárvány miatt – jelentette be Gennagyij Onyiscsenko tisztifőorvos csütörtökön reggel. Eddig csupán a Németországból és Spanyolországból származó zöldségek behozatalára volt érvényes tilalom, amely hétfőn lépett életbe.
Magyarországot is érinti az orosz korlátozás

Magyarországot is érinti az Oroszországban elrendelt, az uniós országokból származó zöldségekre vonatkozó importkorlátozás, mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) elnöke csütörtökön.

A szakember közölte: a magyar zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba. Az orosz piacra szállított zöldség 100-150 ezer tonna, amelynek értéke 20-25 milliárd forint között mozog.

Ez a piac igen ígéretes a magyar termelők számára, mivel a múlt évben a kivitel 26 százalékkal emelkedett, és az idén szerették volna tovább növelni a magyar termékek exportját Oroszországba. A mostani korlátozás ezt a dinamikus fejlődést várhatóan visszaveti, tényleges hatása azonban csak később mérhető fel, hangsúlyozta a FruitveB elnöke.