Kriza: világosan értésemre adták, hogy a projektet a korábban aláírt szerződések szerint kell megvalósítani

Megoldandó problémáktól a megvalósítandó tervekig

 Zöld Nyíl és munkahelyteremtés, főutca és piac – egyebek között erről is beszélt Kriza Ákos polgármester a Miskolc Televíziónak adott interjúban, amelyben a helyzetértékelés mellett szó esett a tervekről is.

– A napokban tartotta alakuló ülését a Megyei Jogú Városok Szövetségének Egészségügyi Albizottsága, amely Miskolc polgármesterét választotta elnökévé. Milyen szerepe lehet ennek a testületnek az egészségügy átalakításában?
– Az alakuló ülésen kiderült, hogy a Semmelweis Terv keretein belül sok még a nyitott kérdés, és a megyei jogú városok joggal tartanak igényt arra, hogy a részletek kidolgozásában társadalmi-gazdasági súlyukkal arányosan vehessenek részt. Az albizottság felkért, hogy vegyem fel a kapcsolatot az egészségügyért felelős államtitkárral, Szócska Miklóssal. Nálunk már korábban elkezdődött a megyei és a városi ellátórendszer összehangolása, aminek tapasztalatait most tágabb összefüggésekben is hasznosítani tudjuk.

– Nemrégiben érkezett haza a Távol-Keletről, ahol befektetőkkel tárgyalt.
– A Regionális Fejlesztési Tanács küldöttségének tagjaként vehettem részt Dél-Koreában egy kereskedelmi vásáron. A kelet-európai régió iránt élénk az érdeklődés, és számunkra fontos, hogy Magyarországról Miskolc jelent meg elsőként mint potenciális partner, befektetési célpont. A kapcsolatfelvétel megtörtént, de tudnunk kell, hogy egy komoly befektető ide telepítése nem egy-két hónap, sokkal inkább egy-két év. Folyamatosan kell dolgoznunk annak érdekében, hogy mielőbb megszülesseneik a kézzel fogható eredmények.

– Kínában is tárgyalt, egy LED-összeszerelő cégről szóltak a hírek.
–Már korábban elkezdődtek a szakértői egyeztetések, ebbe a folyamatba kapcsolódtam bele, amikor kormányzati felhatalmazással tárgyaltam egy korszerű LED-technológiának a Miskolcra telepítéséről. Az együttműködési szándékot írásba is foglaltuk. A nyár folyamán a kínai partnerek érkeznek hozzánk, és minden reményünk megvan arra, hogy megfelelő infrastrukturális, szakmai és szellemi potenciált tudunk bemutatni nekik ahhoz, hogy mielőbb konkrét megállapodások születhessenek.

– Itthon is utazott: bejárta a Zöld Nyíl vonalát. Túl sok örömöt nem okozott a szemle.
– Még tavaly októberben, közvetlenül a választás után áttekintettük a helyzetet, és bár számos anomáliát érzékeltünk, komoly változtatásokra nem volt mód. Európai Uniós falakba ütköztünk: világosan értésemre adták, hogy a projektet a korábban aláírt szerződések szerint kell megvalósítani. Egyetlen lehetőségünk maradt: koncentráljunk arra, hogy legalább az adott kereteken belül minél jobb minőségben, a miskolciak javára, és ne bosszúságára készüljön el a beruházás. Összegyűjtjük a problémákat, ezek megoldására konkrét munkatervet készítünk, aminek végrehajtását folyamatosan figyelemmel kísérjük.

– Megnyílt az őstermelői piac, de továbbra is bizonytalan a „rendes” piac helyzete.
– Sokszor elmondtuk: nem engedhetjük, hogy a miskolciak fizessék meg egy végletesen elrontott beruházás árát. A piac annak idején az indokolhatónál messze magasabb áron épült meg, ennek következménye a magas bérleti díj, a magas árszínvonal, nem utolsósorban a Piac Zrt. rossz gazdálkodása, amit az egyharmados tulajdoni arány miatt a város nem tud befolyásolni. Tárgyalunk az OTP-vel és a társtulajdonossal annak érdekében, hogy legalább középtávon elfogadható megoldások szülessenek. Az biztos: addig a város több pénzt nem tesz a társaságba, amíg nem látunk tiszta viszonyokat a működésben. Az őstermelői piaccal elértük, hogy a város lakói most már hozzájuthatnak a kistermelők olcsóbb termékeihez, de ez még csak részmegoldás.

– Számos próbálkozás után újabb akciót kezdett a város a főutca életre keltése érdekében.
– Amikor áttekintettük a helyzetet, kiderült, hogy a főutcai üzlethelyiségek negyven százaléka üres, következésképpen az előző városvezetés „főutca pláza projektje” messze nem hozta az elvárt eredményeket. A közgyűlésen elfogadott rendelet szerint július elsejétől jelentősen csökkennek a bérleti díjak, de úgy látom, hogy bár lélegzethez juttatta a boltosokat, még messze vagyunk a megoldástól. Folyamatosan tárgyalni kell az érintettekkel, ösztönözni, segíteni azokat, akik akár egy-egy vonzó divatmárka oda telepítésében, akár egy nívós vendéglátóhely működtetésében hajlandóak közreműködni. A főutca a város kirakata, úgy is kell tekintenünk rá – ebben a város vezetésének fontos feladatai vannak-írja a minap.hu