2011.06.04. 10:21A felsőzsolcai Trianon emlékműnél nagy volt a készülődés az ünnepre. Koszorú, technika a helyszínen, de a víz volt a gyorsabb. Pontosan szemben lakunk. Láttam a csalódást a szervezők arcán, de az ár nem hagyott időt. Zsákot, homokot szerezni. Tölteni, rakni. A vízszint egyre nőtt, megállíthatatlanul. Megjött a fiam. A Bricostore-ig hozták, onnan gyalogolt a házunkig az akkor még térdig érő vízben. Kocsival öt perc, gyalog – ilyenkor – másfél óra. Az utcasarkon építjük a gátat. Cigányok, magyarok. Néha egy-egy cigiszünet. Barátok hoznak gumicsizmát, ásványvizet, mert csapvíz már nincs. Dél körül az udvaron belül is húzunk egy gátat. Búvárszivattyú bele, a gát mögé. Úgy tűnik megfogtuk. Valahogy átevickélünk anyósomékhoz, néhány gyógyszer ott maradt. Őket addigra már az iskola tornatermébe mentették. Körülnézünk mindenütt víz. Hiába védtük be előlről a házat, a víz a kert felől jön. Belátjuk, ez lesz nálunk is. Gyerünk vissza a mi házunkhoz.

A helyzet romlik, mert a víz a pincében is megjelent. Pakolni, pakolni! Menteni a menthetőt! Szerencsére van segítség. Sorban jönnek a barátok, befut a lányom is. Folyamatosan csörög a telefon: miben segíthetünk? Jólesik, de gondolkodni sincs idő. Hordjuk a mozgathatót, fentre. Sietni kell, ki tudja mennyi víz jön még? Újabb segítőcsapat érkezik. Miattuk írtam meg a történetet. Nem szólnak, látják mit kell csinálni és csinálják. Megállás nélkül. Amikor már nincs mit tenni, megállunk egy szusszanásra. – Polgármester úr! – kezdi az egyik srác – mi jobboldaliak vagyunk, mind a hatan, de magához azért jötünk, mert maga diósgyőri! A diósgyőrinek segítettünk!

Azóta számtalanszor meséltem el a történetet, illetve meséltem volna, mert sose sikerül végigmondanom. A végén mindig elszorul a torkom. A tanúság levonását az Olvasóra bízom, de egy biztos, ha sokan gondolkodnának így, nem itt tartanánk! Befejezésül, köszönöm fiúk és köszönöm mindenkinek, aki, nem csak nekünk, hanem minden bajbajutottnak segített! Nehezen hihető, de ma egy éve kezdődött az árral szemben vívott felsőzsolcai csata!