A történelem szele nyaldosta valagunkat az erkélyen . Ezzel az enyhe képzavarral indíthatnánk bejegyzésünket, amelynek témája a miskolci zsidó pogromok és az első osztályba került DVTK. Nyugi. Csak a helyszínek közösek.
Felhangolt tömeg, sok jó arcú miskolci, alkalomra varratott piros kiskosztümök, a tömegben szinte elvesző rossz arcúak, nagyjából így lehetne jellemezni a múlt hétvégi DVTK-Cegléd meccset, ahol minden a papírformának megfelelően alakult. A város, amely ki van éhezve a sikerre, írja blogjában Lila Akác, azaz Balázsi Tibi, aki egyébként majdnem elsírta  magát a vállamon, amikor beengedték a gyepre a szurkolókat, és megkezdődött az parádé. Aki nem különösebben kedveli a focit, még annak is elgondolkoztató látvány volt (ennyi ember nem tévedhet) az ünneplő tömeg. A bejáratnál a ismert ügyészek, ügyvédek lapogatták egymás hátát, de akárhová néztünk, ismerősökbe botlottunk. A tömeg aztán a városház téren folytatta az ünneplést, itt már kissé közveszélyesre hangolva, de végül nem égett meg senki ködfáklyák tüzében, viszont az a srác, aki felmászott a focistákat szállító kabrió busz tetejére, nem sok hiányzott, hogy ivet húzzon a felsővezetékkel. Aztán csak megkapta a büntetését, mert az ultrák keményen összerugdosták, mert hiába szóltak neki, csak beállt a színpad elé.
A városháza előtt lapjával álló emberek láttán érdemes végigpörgetni az elmúlt évtizedeket, mikor is voltak ennyien itt. Az egyik legnagyobb csődület a 90-es évek elején volt, amikor a bezárt kohászat dolgozói masíroztak itt Klicsu András vezetésével. Érdekes, hogy aztán soha többé nem demonstrált itt senki munkaügyben, miközben megszűnt vagy 30 ezer munkahely a városban az 20 év alatt.
Több alkalommal tüntettek itt viszont a diósgyőri focival kapcsolatban. Vagy 10 évvel ezelőtt miközben őrizték Kobold Tamás akkori polgármester spanjának, Borbára Jánosnak a Fridolin nevű szállodáját Lillafüreden a rendőrök, az ultrák a téren borzolták a kedélyeket. Kiesett a csapat, vagy lenyúlták a kasszát a maffiózó tulajdonosok? Régen volt már. A Kobold-Borbára páros aztán feljelentett több újságírót, köztük Lila Akácot. Vesztettek. Mármint a politikusok.
Ennyien viszont , mint az elmúlt hétvégén szombaton még soha nem voltak itt. Talán csak 1956. október 26.-án, amikor az ávósok a tömegbe lőttek, és 9 ember maradt a Zsolcai kapu kövezetén, meg volt még 58 sebesült is, meg két lovacska, akik miután megsérültek, a gazdájuk elvágta a torkukat, hogy ne szenvedjenek. A kispriccolt lóvérbe fürdették meg aztán a tüntetők Gáti Gyula ávós parancsnokot, akit később egy kocsihoz kötve húztak a Városház térig. Mielőtt felakasztották a Zenepalotánál, a szovjet emlékműre, ledobták a városháza erkélyéről, mert még mindig élt. A történészek szerint Gátival és társaival azért bántak el, mert zsidók voltak, akárcsak a csak „gombügynökként” emlegetett férfival, akinek aztán egy ávós bélyegzőt találtak a zsebében, meg az akkori viszonyok szerint kisebb vagyonnak számító 3000 forintot. Az népítélet fontos mozzanata volt, hogy a tömeg megvizsgálta a férfi nemi szervét, hogy zsidó szokás szerint körbe van-e metélve. Igaz ekkor már halott volt. Miskolcon 56-ban zsidó pogrom volt, akárcsak előtte 10 évvel, amikor Diósgyőrben öltek meg a kommunisták által felheccelt melósok két kereskedőt, állítják mostanában a történészek.
Szombaton aztán ezen a rossz emlékű erkélyen jelentek meg az ünneplők ujjongása között a diósgyőri focisták, helyi politikusok. Az előbbieknek még sikerült tovább űberolni a helyzetet (történelmi hely, történelmi beszólások?) azzal, hogy az egyik színes bőrű játékos kiváló, kiejtéssel a tömeg ujjongása közben elénekelte a minden tirpák faszszopó nevű örökzöldet.
Mindeközben Leisztinger Tamás, a magyar top száz első osztályából, aki ellen milliárdos síbolás gyanúja miatt mostanában akarnak eljárást indítani, pezsgőt szopogatott a díszteremben. A hírt komentelők szerint az mégiscsak borzasztó, hogy
„Miért van az, hogy minden sportszerető és támogató polgár, elvtárs és vállalkozó dagadt zsírdisznó???”