A B.A.Z. Megyei Főügyészség 2011. január 14. napján emelt vádat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt a 40 éves vádlott férfivel szemben.

 

A vádlott és élettársa, a későbbi sértett, kapcsolata a férfi féltékeny természete miatt megszakadt. Együtt élésük alatt gyakoriak voltak a tettlegességig fajuló veszekedések.
2010. május 9. napján a délutáni órákban a férfi élettárást keresve elment Nyékládházán egy ismerősük házához. Ott találta a nőt, akivel veszekedni kezdett. A veszekedés közben a magával vitt műanyag palackból kb. fél liter benzint locsolt a sértett fejére és ruházatásra, majd az elmenekülni próbáló nőt egy öngyújtóval meggyújtotta. Ezután a helyszínt elhagyta.
A nő ruházata és haja azonnal meggyulladt. Ekkor a jelenlévő ismerős férfi egy ruhadarabot tett az asszony fejére és egy lavór vizet is ráöntöttek. A sértett a földön kezdett hemperegni, hogy lángoló ruházatát eloltsa. Ennek következtében sikerült a lángokat elfojtani, majd értesítették a mentőket. A sértett nő az arcán és kezén, vagyis a ruházattal nem fedett testrészein szenvedett II. fokú égési sérüléseket. Azonnali segítség nélkül súlyosabb, akár életveszélyes sérülése is keletkezhetett volna. Az égés során az átlagost meghaladó fájdalmat kellett elszenvednie. A tűzszakértő véleménye szerint a benzinnel átitatott ruhanemű nehezen eloltható, tartós égéssel ég.

A vádlott a cselekményt követően a korábbi lakásukra ment. Itt egy teli 5 literes fém benzineskanna nyílását rongyokkal betömte, majd az meggyújtotta. A gázpalackot a tűzhelyről leszerelte és megnyitotta. A gáz ömleni kezdett és az égő benzines rongyok miatt rövid időn belül berobbant. A robbanás erejétől a ház egyik fala és homlokzata kidőlt, a vádlott a detonáció hatására kirepült az épületből. A házban 1.5 millió forint kár keletkezett.
A vádlott az arcán, kezén és hátán szenvedett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket.

A cselekmény elkövetését tagadja, a vádat alátámasztják a tanúk vallomásai és a szakértői vélemények adatai.

Bűnösség megállapítása esetén 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadság vesztés szabható ki. Előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalás kitűzését.

Miskolc, 2011. február hó 8. napján

Dr. Martossy György
főügyészségi osztályvezető ügyész