Az adóhatóság adatai szerint, ha nehezen is, de kezd beindulni megyénk gazdasága. Növekedik a belföldi eladás és az export is. Biztató jel a beruházási érték 54 százalékos emelkedése. Továbbra is a vegyipar a gazdaság zászlóshajója. A legjobban kereső magánszemély megyénkből 956 millió forint jövedelmet vallott be!

– A 2008-10. közötti gazdasági válság jelentős mértékben érintette Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságát. Csökkent az egyéni vállalkozások száma, különösen tényleges tevékenységet folytatóké. Tavaly már számuk kis mértékben növekedett, de még nem érte el a kiindulási adatot… Még nem beszélhetünk a válság végéről, de már vannak pozitív jelek – jelentette ki Olasz András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adóigazgatóságának igazgatója. A tájékoztatón elhangzott, hogy csökkent az EVA-sok száma, amit azzal magyarázott, hogy az adókulcs növekedése miatt sokan áttértek a tételes költségelszámolásra. Az adóhatóság kimutatása szerint az elmúlt évben a kereskedelem produkálta a legnagyobb visszaesést, a vendéglátás mutatói is romlottak, a többi gazdasági ágazat a 2009-es szint környékén teljesített, volt amelyik még javított is rajta kismértékben. Érdekesség, hogy a racionalizálások hatására javult a nyereségesség, amit úgy sikerült elérni, hogy az elszámolt költségek nagyobb ütemben csökkentek, mint a bevételek… – Megteremtődtek a feltételek, hogy 2011-ben az egyéni vállalkozói körben is meginduljon a növekedés– jelentette ki derűlátóan Olasz András.

Egyébként úgy az egyéni vállalkozók tekintetében, mint a cégeknél a megye gazdaságán belül a Miskolc – Kazincbarcika – Tiszaújváros háromszög a meghatározó. Viszont érdekesség, hogy a vállalkozók között a Bodrogközben és Szikszó kistérségben növekedett az árbevétel (az agrár jellegű vidékeken vélelmezhetően ez az élelmiszerárak erőteljes növekedésére vezethető vissza). A bevallások feldolgozása alapján kiderült, hogy az egyéni vállalkozások tavalyi bevétele 98,248 milliárd forint bevételt értek el, ami 5,3 százalékkal alacsonyabb a 2009-esnél. Az eredményük viszont 1 milliárdról 1,7 milliárdra emelkedett. Megyénk legnagyobb jövedelmet bevalló egyéni vállalkozója az elmúlt évben 176,8 millió forint bevételt ért el (ingatlan bérbeadásból) összevonás alá eső jövedelme 3,28 millió forint, vállalkozói kivétje nem volt… A 2. legjobban kereső vállalkozó (ugyancsak ingatlanos) 127,6 milliót vallott be. Az első ötven átlaga: évi 47,9 millió forint, összevonás alá eső jövedelme 15,8 millió forint… De ez kismiska a legnagyobb jövedelmet bevalló magánszemélyhez képest, ugyanis 956 millió forintot könyvelt el, amiből az összevonás alá eső jövedelme 978 ezer forint volt, még a 10. is bevallott 50,2 millió forint bevételt…írja a minap.hu