Az adót a nyilvánosságra került törvénytervezet szerint szeptember elsejétől kell majd fizetni, és januártól egyes tételei már emelkedni fognak. A kávé nem egészségkárosító a törvény szerint, amely alapján jövőre 15 milliárdos bevétele lehet a költségvetésnek.

Az üdítőitalok literenkénti árát szeptembertől 10 forinttal, jövő januártól15 forinttal, az energiaitalokét 300 forinttal emeli a korábban hamburgeradónak, most chipsadónak nevezett termékadó. A nyilvánosságra került törvénytervezet szerint a csomagolt édességek kilójának szeptembertől 200 forint, januártól 250 forint lesz az adója, a jégkrémek kilónkénti árát 100 forinttal drágítja az új adó. Legnagyobb mértékben a sós snackek és az étkezési porok árát emeli a sarc, előbbiek adótartama kilónként 400 forint, utóbbiaké kilónként 500 forint lesz.

 

A törvénytervezet általános indokolása szerint „célszerű, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, mely azoknak a termékeknek a forgalmazását terheli, melyek fogyasztása bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordoz”. Ennek ellenére a törvény tervezett szövegének van néhány különleges eleme. Így, miközben a 100 milliliterenként legalább 20 milligramm koffeint tartalmazó energiaitalok adókötelesek lesznek, a szintén koffeintartalmú kávék nem. Nem rendelkezik a jogszabály a koffeintablettákról sem.

Különösnek tűnik, hogy csak a csomagolt élelmiszereket adóztatná a jogalkotó, ahogyan az is, hogy miközben a törvény előkészítője szerint „egészség-kockázati tényezőt jelent a termékek jelentős cukor-, illetve sótartalma, továbbá bizonyos magas cukortartalmú termékek koffeintartalma”, magát a cukrot és sót nem sújtaná a termékadó. A törvény szerint drágulni fog a lekvár, számos cukrászati termék alapanyaga, a must, az ízesített ásványvíz, valamint a valamennyi olyan előrecsomagolt élelmiszer, ami levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál.
hirdetés

A törvény az előkészítők tervei szerint idén szeptemberben lépne hatályba, ám egyes adótételek, mint írtuk, már jövő januártól változnának. A hazai termékek adóját a gyártónak, a külföldi termékekét az importőrnek kellene megfizetnie, az itthon külföldi piacra gyártott termékek adómentesek lennének-írja az index.hu