Tisztelt Sajtó! Tisztelt Érdeklődő!

 Vízbázis védelmi fejlemények Miskolc Tetemvár városrészben, melyben az önkormányzat részéről hozzá nem értő hatósági ellenőr és közcélú munkás végeztek ellenőrzéseket

 

Részletek:

2011.06.23.-án a boon internetes hírcsatornán megjelent egy helyszíni bejárásról készült tudósítás, http://www.boon.hu/segely-csak-akkor-ha-tiszta-az-udvar-rendes-a-haz/1717340

melyben Miskolc, Tetemváron, a miskolci képviselőtestület által májusban elfogadott, úgynevezett Tiszta udvar, rendes ház rendelet /11/2011. (IV. 20.) önkormányzati rendelete/ http://www.miskolc.hu/files/1689766-8708-11_2011.pdf alapján ellenőrizték a segély folyósításához szükséges körülményeket.

A helyszínen Mandzák Miklós szociális ügyintézőt és Enyedi Szabolcs közcélú munkás végezte a hatósági ellenőrzést.

Feladatuk: a miskolci testület által májusban elfogadott, úgynevezett Tiszta udvar, rendes ház rendelet alapján ellenőrizzék a segély folyósításához szükséges körülményeket. Azaz, hogy a bérpótló juttatást igénylő lakókörnyezete megfelel-e az egészségügyi és higiéniás feltételeknek.

A Tetemvár két szomszédos házába történt az ellenőrzés.

Hogy történt az ellenőrzés?

A két munkatárs először az udvart nézte meg, ott is főleg a latrinát, melyekről fényképek is készültek. A fényképfelvételek és a leírás alapján azt a megállapítást lehet tenni mindkét ellenőrzés esetében, hogy valószínűleg nincs az utcában szennyvízcsatorna. Az ellenőrzést végző személyek valószínűleg nem voltak tisztában azzal, hogy a 21/2009 (VI.309 önkormányzati rendelet szerint ahol nincs szennyvízcsatorna ott szigetelt szennyvíztároló használata kötelező. Ugyanezen rendelet rendelkezik arról is, hogy az összegyűjtött szennylét csak és kizárólag az önkormányzat által kijelölt közszolgáltatónak /MIVÍZ Kft./ lehet leadni elszállításra, kötelezően igénybeveendő közszolgáltatás keretében, melynek megtörténtét számlával kell igazolni.

Mindezek hiányából valószínűsíthető, hogy a Tiszta udvar, rendes ház rendelet /11/2011. (IV. 20.) sz rendelet azon része, hogy bérpótló juttatásra akkor jogosult az igénylő,

– amennyiben illemhelyének rendeltetésszerű használatát, tisztán tartását biztosítja – nem valósul meg.

Erre az esetre önkormányzati rendelet úgy rendelkezik, hogy meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a bérpótló juttatásra jogosult személynek, aki a rendeletekben foglaltakat nem teljesíti.

Ennek ellenére a két önkormányzati hatósági ellenőr a segélyt igénylő nőnél mindent rendben talált.

A szemétszállítással és az állattartással kapcsolatban kérdőívet töltettek ki ahelyett, hogy törvényi szabályozásnak megfelelően a hatósági ellenőrök ellenőrizték volna a hulladékelszállítási szerződést és az elszállítást igazoló szemétszállítási díjak befizetési bizonylatait, és amennyiben tartanak háziállatot annak az oltását igazoló dokumentumait.

A szilárd hulladék /56/2001. (XII.12.) önkormányzati rendelete/ és a kutyaoltás /19/2001. (V.7.) sz. rendelet az állattartás helyi szabályairól és 218/1999.(XII.28.) Korm.rendelet az egyes szabálysértésekről 113.§. Állatbetegség elleni védekezés elmulasztása / esetében is a hatósági rendeletek részletesen előírják a kötelezően megvalósítandó feladatokat, kötelezettségeket.

A két ellenőr felvetette a személyes biztonságuk garantálásának hiányát.

„szerencsénk volt, mert most nem volt segélyosztás, akkor ugyanis előfordul, hogy isznak és agresszívebbek is lehettek volna, nem beszélve arról, ha összefognak a környéken élők”

Ezért a városvezetés elsőszámú feladata és kötelezettsége a hatósági ellenőrük személyes biztonságának garantálása illetve olyan hatósági ellenőrök kiküldése helyszíni ellenőrzésre, akik tisztában vannak a jogszabályokkal és azzal, hogy mit és hogyan kell ellenőrizni.

 

Miskolc 2011-06-24

 

Szemes István
Települések Megmaradásáért Egyesület