Mintegy félmilliárd forint beruházásával a lakosság fűtőanyag igényének kielégítésére szénkiadó rendszert épít ki a Mátrai Erőmű Zrt. visontai és bükkábrányi bányaüzemében – tájékoztatott a társaság igazgatóságának elnöke

A fuvarozó vállalkozókkal történt egyeztetés alapján 150 gépjárművezető áll munkába, és a telephelyeken történő értékesítésben is körülbelül 150 új munkavállaló felvételére van szükség a tüzelőanyag-kiadás feladatainak – rakodás, mérlegelés, számlázás – ellátására – közölte Valaska József.

Ez azt jelenti, hogy a Mátrai Erőmű 2011 szeptemberétől 300 új munkahelyet hoz létre a lakossági szénértékesítésben – tette hozzá.

Elmondta: az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakosság érdeklődése a lignit, mint tüzelőanyag iránt. Ugyanis a tapasztalatok szerint a téli időszakban a családok a lignit felhasználásával akár 50 százalékkal is képesek fűtési költségeik csökkentésére. A tüzelőanyag ára a visontai és a bükkábrányi bányák kiadási pontjain mázsánként nettó 448 forint, ez kevesebb mint fele az egyéb tüzelőanyagok árának.

Közlése szerint a társaság azért építette ki a szénkiadó rendszert, hogy a bányáktól távolabb élő lakosság is hasonló áron juthasson hozzá a fűtőanyaghoz.

A bizományosi értékesítési rendszer keretében a partner fuvarozók és kereskedők a társaság bizományosaként járnak el, és kötelezettséget vállalnak az eladási árakra vonatkozóan. Cserébe a Mátrai Erőmű árkedvezményt ad, sőt megszünteti a kereskedők kockázatát azáltal, hogy a raktáron maradt készleteket visszavásárolja.

Az intézkedés hatása azért is jelentős, mert a fuvarozási munkák az őszi-téli időszakban a mezőgazdasági, illetve az útépítési munkák hiánya miatt jelentősen visszaesnek, és emiatt sok munkavállaló veszíti el állását – jegyezte meg Valaska József.