Napi Gúr. Orbán Viktor miniszterelnök havonta nettó 350 ezer forinttal keres többet mint tavaly

Újabb hazugságokkal akarja megtéveszteni  az embereket a   Fidesz: ezúttal az adósságcsökkentésről szóló bejelentésükkel akarják velünk elhitetni, hogy ők azok, akik rendbe teszik a gazdaságot. Márpedig most nem tettek egyebet, mint visszacsökkentették az államadósságot a kormányváltás előtti szintre. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke jelentette ki pénteken Miskolcon.  Mint mondta, a Bajnai-kabinet 77 százalékos GDP-arányos államadóssággal adta át az országot Orbán Viktoréknak. Ezt a 77 százalékot sikerült 81 százalékra növelnie a Fidesznek, s most ezt a 81 százalékot csökkentik vissza 77 százalékra. Potom 1,3 milliárd forint árán, melyet az elkobzott magán-nyugdíjpénztári megtakarításokból finanszíroztak. Egészen pontosan csak annak bő egyharmadából, kétharmadából ugyanis folyó kiadásokra költöttek, költenek. „A kormány feléli az emberek megtakarításait, s még dicsekszik is   vele” – jelentette ki. 

Gúr Nándor arra is rámutatott, hogy a Horn-kormány 1997-re az Antall- és a Boross-kormányoktól megörökölt 90 százalékos adósságot „az államháztartási kiadások mértéktartó kézben tartásával” csökkentette le – átlagosan évi több mint 9 százalékos csökkenést produkálva – 62 százalékra. A Fidesz viszont nem strukturális változtatásokkal, nem a kiadások visszafogásával, hanem az emberek megtakarításait elvéve, annak egy részéből fedezte az adósságkiváltást.

Az államadósság korábbi növekedéséről szólva a képviselő elmondta: a 2002-2010 közötti növekmény jelentős része (12 százaléka) abból adódik, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre fordított pénz értelemszerűen nem jelent meg az állami kasszában, a folyó nyugdíjkifizetésekre viszont fedezetet kellett biztosítani. Ha maradt volna a három pilléren nyugvó nyugdíjrendszer, akkor mostantól számítva akár már 5-6 év múlva is jóval kevesebb kifizetéssel kellett volna számolni, hiszen akkor az emberek a nyugdíjuk jelentős részét a magán-nyugdíjkasszából kaphatták volna meg. „Ezek tehát nem elherdált forintok, hanem egy olyan átalakításra fordított összegek, amelyek később térültek volna meg”. A növekmény többi része az első Fidesz-kormány lakáshitelezési programjának, a devizatartalékok bővítésének, a válságkezelésre fordított kiadásoknak és a Medgyessy-kormány jóléti intézkedéseinek (50 százalékos pedagógusi bérfejlesztés, adómentes minimálbér bevezetése) tudható be.
Közmunka konténerbarakkokban, egyenruhások árnyékában

A szocialista politikus a kormány közfoglalkoztatási terveit is bírálta. Mint mondta, a kormány nem az adóssággal és a munkanélküliséggel, hanem az adósokkal és a munkanélküliekkel harcol. Szerinte az Orbán-kabinet „rendészeti kérdést csinál a közfoglalkoztatásból”, hiszen a hírek szerint munkatáborokat hozna létre, s ott „konténerbarakkokban kell élniük és dolgozniuk a közmunkásoknak, az egyenruhák árnyékában”. Ráadásul – mint mondta – ezeknek az embereknek akár több száz kilométerre a családtól, napi 4 órás munkát kellene végezniük, havi mintegy 20 ezer forintért. „Mi manapság 20 ezer forint? Jó, ha egy tank benzinre elegendő” – érzékeltette az arányokat. Hangsúlyozta, a kormánynak még azt sem sikerült eldöntenie, hogy az álláskeresési járadék a jelenlegi 9 hónapról 3, vagy 6 hónapra csökkenjen, hiszen hol erről beszélnek, hol arról, miközben tény, az állástalanoknak átlagosan 18 hónap szükséges ahhoz, hogy új munkahelyet találjanak maguknak. Emlékeztetett arra, hogy a munkaadók és a munkavállalók járulékbefizetéseinek jelentős részét a kormány már tavaly sem a munkanélküliek megsegítésére költötte: 2010-ben az e célra befizetett 180 milliárd forintból csupán 130 milliárdot juttattak el az állásukat elvesztő emberekhez. Szerinte ez a sajnálatos tendencia folytatódni fog, sőt, negatív értelemben tovább fokozódik.
Orbán Viktornak is nőtt a reálbére

Gúr Nándor reagált arra is, hogy a kormány sikerként értékeli a reálbérek növekedését. Tény, hogy a KSH jelentése szerint 1,4 százalékkal valóban nőt az idei év első három hónapjában a raálbér. Csakhogy a szocialista politikus szerint ez a reálbérnövekmény mintegy 300 ezer embert tett még gazdagabbá. „Az adójóváírás intézményének fokozatos megszüntetése a szalag mellett dolgozó gyári munkás zsebéből havi 2-5-10 ezer forintot kivett, a 16 százalékos, egykulcsos adó bevezetése pedig a jól kereső emberek zsebében hagyott százezreket. Ismereteim szerint csak maga Orbán Viktor miniszterelnök havonta nettó 350 ezer forinttal keres többet mint tavaly. Nála és minisztereinél növekedett a reálbér, az egyszerű dolgozóknál nem” – jelentette ki. Az országgyűlési képviselő sajnálatosnak nevezte azt is, hogy az egyértelműen megbukott, igazságtalan adórendszerhez még mindig ragaszkodik a kormány, s ahelyett, hogy változtatna rajta, újabb intézkedéseivel még inkább torzít a gazdaságon. Ilyen torzítás például az, hogy a hibás adópolitika okozta munkabérkiesés kompenzációjára a munkaadókat kötelezik. Nekik kell megfizetniük azt, amit az állam a gazdagoknak adott, s ha ezt nem teszik, nem vehetnek részt közbeszerzési pályázatokon, nem juthatnak állami támogatáshoz, kiegészítő forrásokhoz.

Tájékoztatóján Gúr Nándor kitért a szocialisták által június 21-én szervezett kormányellenes demonstrációra is. Mint mondta, a tüntetésen részt vevők nagy száma is mutatja, hogy egyre több ember érzi a saját bőrén a kormány megszorító és antidemokratikus politikáját. Véleményüket fel is vállalják, s ez mindenképpen köszönetet érdemel-írja az eszakonline.hu