Több mint egy milliárd forint állami támogatást kapott a Hell   energiaital gyártója, hogy felépítsen egy hiper-szuper üzemet Szikszón. A parlament viszont rövidesen arról dönt, hogy bevezeti a hamburger-adót, melyet az egészségtelen termékeket gyártóknak kell majd fizetni. Az energiaitalok dobozonként átlagosan 75 forinttal fognak többe kerülni, és a számítások szerint több üzem is csődbe fog menni. Mennyit bukik a Hell energiaital gyártó, ha bevezetik a hamburger-adót? 

 

Szabari József, a Hell Energy Magyarország Kft. régióigazgatója az eszakhirnok.hu-nak elmondta, pontos becsléseket és számításokat vélhetően csak akkor tudnak majd mondani, amikor már számukra is egyértelmű lesz, hogy a javaslat milyen feltételekkel, és mennyiben érinti a Hell Energy Magyarország Kft. termelését és értékesítését.

Nem számítunk azonban arra, hogy egy a teljes ágazatot érintő díj bevezetése jelentős mértékben átrendezni a jelenlegi piaci erőviszonyokat, így vállalatunk továbbra is vezető pozíciójának megőrzésére koncentrál, mondta Szabari.
Mivel az energiaital, amit gyártunk és forgalmazunk, nem olyan termék – az alapvető élelmiszerektől eltérően -, amelyet az embereknek mindenképpen meg kell vásárolniuk, így ésszerű következtetésnek tűnik, hogy valószínűsíthetően csökkenni fog majd a fogyasztás, és ezáltal az utána befizetett adó is, de ennek volumenével, időszakos irányaival kapcsolatosan nem kívánunk előre jóslatokba bocsátkozni – mondta a régióigazgató.