A felszámoló Ratis Kft. eladásra hirdette meg a február eleje óta felszámolás alatt álló Diósgyőri Öntöde Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (DÖ) vagyonelemeit. A társaság elleni felszámolási eljárás idén februárban indult, miután eredménytelenül zárult a tavaly júniusban kezdődött csődeljárása. Az ügyvezető korábban azt nyilatkozata, hogy a DÖ helyzete a gazdasági válság következtében lecsökkent rendelésállomány miatt lehetetlenült el. A cég nyolcvan dolgozója a felszámolás kezdetekor már fél éve nem kapott fizetést, ezzel kapcsolatban munkaügyi perek is indultak.

A mostani kiírásban három csoportba sorolt vagyonelemek között szerepel egy háromszintes, 4824 négyzetméter alapterületű, korábban raktárként használt épület, amelynek nettó irányára − a telekkel együtt − 52 millió forint. A felújításra szoruló ingatlan a volt kohászati terület délkeleti részén, a városi fűtőmű mellett található.
Diósgyőri Öntöde-vagyonelemek (nettó irányár, millió forint)
Miskolc belterületi ingatlan résztulajdona 52,0
Technológiai alaptevékenység gépei, berendezései 138,0
Fa- és fémmegmunkáló gépek 26,0
Gyártóeszközök 42,0
Emelőgépek 34,0
Anyagok 13,6
Gépek, berendezések összesen 253,6

A DÖ meghirdetett eszközeit (a gyártáshoz és a minta készítéséhez szükséges eszközöket) önálló termelési egységként, egyben értékesítené a felszámoló, nettó 253,6 millió forintos irányáron. A vállalat fő profilként egyedi, közepes és nagy darabsúlyú ötvözetlen és ötvözött acélt, illetve vasöntvényt gyártott és hőkezelt. Eszközei és a tevékenysége nyomán keletkezett hulladékok egy harmadik személy tulajdonában lévő, osztatlan közös tulajdonú miskolci ingatlanon, a volt öntödei épületekben és területeken találhatók. A gépek, berendezések 206, az emelőgépek 34, az anyagok pedig 13,6 millió forintért pályázhatók. Az ajánlattételi határidő július 14-én zárul.

A cégbírósági adatok szerint a négy belföldi magánszemély tulajdonában lévő társaságot 2005 júliusában jegyezték be, kohászat azonban a jelenlegi telephelyen 1884 óta működött. A DÖ a legfrissebb, online elérhető beszámolója alapján 2008-ban a megelőző évivel gyakorlatilag megegyező, 943 millió forintos árbevétel mellett 900 ezer forintos mérleg szerinti eredményt ért el. A társaság 70 százalékban belföldre, 30 százalékban pedig exportra értékesített.

napigazdasag.hu