MSZP: csőd közeli helyzetben a Miskolc Holding

Az MSZP miskolci szervezete szerint csőd közeli helyzetbe került a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt., illetve több tagvállalata, ezért pedig egyértelműen a Fidesz vezette városvezetés felel – közölte Káli Sándor, a párt miskolci elnöke, a város korábbi polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. A cég jelenlegi vezetése szerint az előző városvezetés az okozója a bajnak. DSCN2337_640x480

Csaknem öt évvel ezelőtt, 2006. júliusában hozta létre a miskolci önkormányzat a sikeresnek bizonyult debreceni példa nyomán a Miskolc Holding Zrt-t, amely nyereségesen DSCN2349_640x480DSCN2375_640x480DSCN2385_640x480működött. Tavaly ősszel, az önkormányzati választások idején 534 millió forint volt a nyereség, idén év elejé, pedig a felügyelő bizottság 285 millió forintra tette a várható eredményét a holdingnak – mondta Káli Sándor.

A szocialista politikus, volt városvezető megemlítette: az önkormányzati választásokat követően az elismert vállalatcsoportot az új városvezetés gyakorlatilag „lefejezte”, ugyanakkor a kinevezett menedzsment sem maradt sokáig helyén, néhány hónap után leváltották őket.

A városgazdálkodási bizottság az elmúlt napokban mínusz 679 millió forintos kumulált, és mínusz 1334 millió forintos konszolidált eredménnyel fogadta el a tavalyi év beszámolóját, vagyis a plusz 534 millió forintból egy negyedév alatt mínusz 1 milliárd 334 millió forint lett. Hová tűnt közel 2 milliárd forint? – tette fel a kérdést az MSZP városi elnöke.

Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, a 2011-es üzleti terv szerint a Miskolc Holding vagyonának növekedése várható, azonban a cég likviditási helyzetét az önkormányzat által felhalmozott, jelentős, jelenleg mintegy 1,8 milliárd forintos tartozás nagyban nehezíti.

Amennyiben az önkormányzat rövid időn belül nem rendezi a holding, illetve tagvállalatai pénzügyi helyzetét, abban az esetben ellehetetlenülhet a működtetés, és esetleg a felszámolás veszélye is fennállhat – tette hozzá.

Káli Sándor és Tompa Sándor a sajtótájékoztatón azt is mondta: javasolják egy válságkezelő szakértői csoport felállítását, amelyben a közgyűlés minden frakciója 2-2 tagot delegálhat. Ugyanakkor választ várnak arra: mely cégek állnak az ellehetetlenülés, a felszámolás közelében, milyen lépéseket kíván tenni a város és a holding vezetése ennek elkerülése érdekében, illetve miért kellett a régió egyik legtőkeerősebb vállalatcsoportját tönkretenni.

A Miskolc Holding szóvivője, Pásztor Imre az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a konszolidált eredmény az előző város- és holdingvezetést minősíti, az évközi kimutatások ugyanis nem tükrözik a valós helyzetet.

A tavalyi és idei évben készült évközi mérleg eredményei tehát nem a valós helyzetet mutatták, az „éves, úgynevezett konszolidált eredmény azt mutatja, csőd közeli helyzetben adták át a Miskolc Holding Zrt-t annak előző vezetői, több mint 6 milliárd forintos likviditási hiánnyal, ami azt jelenti, hogy már a napi szintű működéshez hiányzott 6 milliárd forint.”

Az előző vezetés még tavaly szeptemberben is hitelt vett fel, amit el is költött – olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy a Miskolc Holding Zrt. minden erejével azon van, hogy azt a hatalmas veszteséget, amelyet az MSZP-s miskolci városvezetés „itt hagyott a miskolciaknak”, válságkezeléssel elhárítsa, biztosítva nemcsak a megmaradás, de a fejlődés lehetőségét is.