Vizsgálatot indított a Népszava internetes portálja ellen a média-és hírközlési biztos. Bodonovich Jenő Kovács Zoltán kezdeményezésére folytat eljárást; a kommunikációs államtitkárnak egy állampolgár arra hívta fel a figyelmét, hogy a „Népszava Online 2011. június 8-ai cikkében (Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc) található kommentek felháborító és kegyeletsértő hangnemet ütnek meg.”

A médiabiztosnak és a médiahatóság elnökének írt levelében Kovács úgy fogalmazott: a levélíró arra kérte őt, hogy lépjen fel a „szerinte kegyeletsértő” megnyilvánulások ellen. Idézte a panaszost is, aki a Népszava ügyeletesének azt írta, törölje a bejegyezéseket és tegye lehetetlenné a cikkel kapcsolatos megjegyezéseket (a lap nem tud ilyen olvasói levélről). Kovács a panaszt a médiahatóság elnökéhez, Szalai Annamáriához irányította, aki viszont a média-és hírközlési biztoshoz továbbította a levelet. Ő viszont már nem a kegyeletsértést kifogásolta, hanem „Mádl Ferenc és Schmitt Pál köztársasági elnök személyét érintő megjegyezések kivizsgálására” indított eljárást.

Bodonovich a lap főszerkesztőjétől azt kérte, a „valószínűsíthető érdeksérelem miatt” tizenöt napon belül a „cikkhez kapcsolódó kommentek tartalmával kapcsolatos álláspontjáról, valamint a portálon található kommentek moderálási gyakorlatáról” adjon tájékoztatást. Ha ezt a megjelölt határidőig nem teszi meg, Bodonovich a Szalai által irányított Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatalához fordul.

A cikkhez 18 komment érkezett. A Népszava szeretett volna segítséget kérni Kovács Zoltánéktól, hogy pontosan melyik volt kegyeletsértő, de irodájában nem tudták megmondani, mit kifogásolt a levélíró, vagyis hogy melyik mondat, komment miatt fordultak a biztoshoz. Ezt követően Bodonovich irodáját keresték fel. Először ott sem tudtak választ adni arra, miért indult a lap ellen eljárás. Később a biztos telefonon lapnak elmondta, túllépi az ingerküszöbét, ha valaki örülne egy ember halálának.

Az egyik komment valóban erről szól. (Csakhogy a megjegyzés nem az államfőkre, hanem Orbán Viktorra vonatkozik, a miniszterelnök viszont sem a biztos, sem a kommunikációs államtitkár levelében nem szerepel). A panaszos kifogását már ismeri – mondta Bodonovich –, de mindkét fél álláspontjára kíváncsi, ezért kérte a főszerkesztőt, nyilatkozzon arról, szerinte is sértő-e egy ilyen mondat, vagy még belefér a véleményszabadság fogalmába. Ha ez megtörténik, akkor fogalmazza meg állásfoglalását.

A tét egyébként mától nem kevés. Életbe lép a januártól hatályos médiatörvény napilapokat szankcionáló része, így az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre akár 25, az országos hetilapokra és folyóiratokra 10 millió forintig terjedő büntetést szabhat ki a médiahatóság. Ismételt súlyos jogsértés esetén a médiaszolgáltatót törölni lehet a nyilvántartásból, és azonnali hatállyal felmondható a vele kötött szerződés. Az viszont, hogy mi minősül jogsértésnek, a törvényből nem derül ki, és mint az előbb vázolt eset is mutatja, nem lehet tudni, hogy egy lap mikor, mivel szegi meg a jogszabályt.

Bodonovich Jenő adatszolgáltatásra kötelezhet bármely médiumot, hacsak felmerül a jogsértés, már elkérheti a sajtóorgánumoknál található számítógépek teljes tartalmát. A médiabiztos üzleti titoknak minősülő adatot is követelhet a törvény szerint. Ő csak állásfoglalásokat ad ki, a milliós büntetésekről viszont a kizárólag fideszes tagokból álló médiatanács dönt. A sajtótermékek kiadóival, valamint a lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójával szemben is hatósági eljárás indulhat, ha megsértik a médiaalkotmányt, amiben a többi között az emberi méltóság védelmét fogalmazták meg.

Nemcsak a nyomtatott, de az internetes sajtótermékeket is figyeli a hatóság, nyilvántartásba vételük határideje tegnap lejárt. A blogokkal kapcsolatban még mindig nem teljesen egyértelmű a helyzet. Ilyen kifejezést nem tartalmaz a szabályozás, nem értelmezi a fogalmat. Általában nem kell regisztrálniuk, csak akkor, ha gazdasági szolgáltatásként önálló, rendszeres, nyereség elérése érdekében működnek, és gazdasági kockázatvállalás mellett végzik a szolgáltatást.

A regisztráció jelentősége ebben az esetben is az, hogy egy blog ettől kezdve a hatóság jogköre alá kerül, bejelentést lehet tenni ellene és a hatóság is felléphet, ha szerintük megsérti a médiatörvényt, többszöri törvénysértés esetén pedig egy időre felfüggeszthetik. A hatóság késő délutáni adata szerint eddig egy blog regisztrált-írja az eszakonline.hu