Miskolc – Meg sem lepődtek a miskolci futballélet egykori irányítói, hogy a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) NB I-es meccs kapcsán kerestük őket.

 

Mint pénteken elsőként megírtuk: a hazai mérkőzések közül egyelőre ez az egy összecsapás hozható összefüggésbe a hazai fogadási maffia tevékenységével. Tóth Lászlót (42), a DVTK akkori vezetőedzőjét és Nagy Bélát (46), a focicsapatot működtető kft. korábbi ügyvezető igazgatóját tanúként hallgatták ki Budapesten.
A piros mezes diósgyőriek tavaly kikaptak a Nyíregyházától, s ezzel kiestek az NB I-ből

– A nyomozók konkrétan erről a meccsről érdeklődtek. Túl sok információval nem tudtam segíteni – mondta Tóth, aki jelenleg az NB II-es Bőcs szakmai igazgatója. – Úgy emlékszem, az első félidőben kaphattunk volna egy tizenegyest, ugyanis csatárunkat, Bojan Brnovicsot csúnyán leterítették a 16-oson belül. A kapott gól pedig azért volt érdekes, mert egy belőtt labda után belső védőink nagyon rosszul helyezkedtek, kapusunk is lemaradt a beadásról.
Az előzetes letartóztatásban levő Horváth Gábor a Diósgyőr játékosa volt, de sérülés miatt nem lépett pályára

A jelenlegi hét, előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított közül Horváth Gábor (27) akkor a Diósgyőr játékosa volt. Ám ő csak összekötő lehetett a csalók és a focisták között, mert sérülés miatt nem lépett pályára.

– Horváth a tavasszal végig sérült volt, alig találkoztunk vele, a fővárosban kezeltette magát. Ha eljött hozzánk, többnyire arról érdeklődött, mikor érkezik a fizetés, mert abban az időben bizony voltak elmaradásaink – tette hozzá a tréner.

Nagy Béla furcsállja, hogy Horváth belekerült az ügybe – rajta kívül Kenesei Zoltánt (38) és Lázár Mátyást (40) a futballisták, Csák Jánost (25), Lengyel Kolost (28), Mocsári Tamást (35) és Selmeczi Krisztiánt (36) a játékvezetők közül gyanúsították meg többrendbeli csalással, illetve vesztegetéssel.

– Nem volt szerencsénk akkoriban, öngólokat rúgtunk, sorozatos játékvezetői tévedések áldozatai voltunk, így nem lógott ki a sorból, hogy hazai pályán kikaptunk a nyírségiektől – jegyezte meg Nagy. – Horváthról tudom legkevésbé elképzelni, hogy ilyen ügybe keveredik. Biztos vagyok benne, Gábor együttműködik a hatóságokkal, s kiderül, kik voltak a felbujtók és kiket vesztegettek meg.

A pályán lévők közül a diósgyőri Bajzát Péter (30) a leghíresebb, hiszen gólkirály is volt az NB I-ben.

 

– Akkoriban nem volt túl acélos a csapat, de hajtós meccset vívtunk. Már az első félidőben hátrányba kerültünk, s egy góllal vesztettünk. Én semmilyen gyanús jelet nem tapasztaltam – mondta a csatár, aki a napokban szerződik az élvonalba feljutó pécsiekhez.

Bűnhődjenek a sport hiénái!

A cikkünk után felháborodtak a drukkerek, ez az internetes hozzászólásokból is kiderül. A blikk.hu-n például dunyhas_testver arról ír, hogy akik a sport hiénái, azok bűnhődjenek. A diósgyőriek hivatalos honlapján elkeseredetten nyilatkoznak a szurkolók. „Piros pont” néven valaki például arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogadási irodákban nagyon jól fizet, ha a 40. perc előtt végrehajtanak két cserét vagy valakit kiállítanak az utolsó tíz percben. Ezen a mérkőzésen mindkettőre akadt példa. „DVTK98″ 7-8 játékost is a kérdőjeles kategóriába tesz a pályára lépők közül.