Házkutatást tartottak pénteken Szilvásy Györgynél, a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél – értesült péntek este a Hír Televízió. Információik szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Galambos Lajos terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen, ezzel függött össze a házkutatás.

A hvg.hu és a Hírszerző már péntek este úgy tudta, hogy Szilvásy Györgyöt őrizetbe vették, a katonai ügyészség azonban nem kommentálta egyik értesülést sem. A Hír Tv saját forrásaira hivatkozva, már szombat délelőtt, szintén azt írta: Szilvásyt őrizetbe vette pénteken a rendőrség, és a volt titokminiszter a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát. A katonai ügyészség továbbra sem kommentálja ezeket a híreket.
Gyurcsány: Rohadt világot akarnak teremteni

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a Facebookon szombat délelőtt azt írta: „Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost. Kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg”. A volt miniszterelnök, akinek kancellária-, majd titkosszolgálati minisztere volt Szilvásy, és cégeinek vezetésében is szerepet vállalt, azt is írta: „Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját […] Rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen”.

Ugyancsak Gyurcsány, már szombat hajnalban is írt a Szilvásy-ügyről, akkor úgy fogalmazott, politikai leszámolás zajlik, és a volt minisztere ügyének köze lehet a Galambos Lajos elleni vádakhoz.

Az MSZP szombati választmányi ülése után Mesterházy Attila pártelnöke azt mondta, előterjesztésére a választmány egyetértett azzal, hogy fejezzék ki szolidaritásukat Szilvásy Györggyel. „Ártatlanságában hiszünk, kiállunk mellette, és kíváncsian várjuk, mivel akarják meggyanúsítani” – fogalmazott.

Szilvásy György a második Gyurcsány-kormányban előbb kancelláriaminiszter (2006 júniusa és 2007 júniusa között), majd a Bajnai-kormány megalakulásáig a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter volt. A rendszerváltás körüli időszaktől szoros a kapcsolata Gyurcsánnyal. 1995-től 2005-ig volt különböző tárcák közigazgatási államtitkára, míg 1998 és 2002 között két Gyurcsány-cég, az Altus és a Perfekt igazgatója, illetve vezérigazgatója volt.