A szóvivő szerint a kommenteket nem érinti a jogszabály. De akkor mit akarnak a Népszavától?

 

Nem tartoznak a blogok, a fórumozás és a kommentek a médiatörvény hatálya alá, mert a médiatörvény a médiaszolgáltatásokra és a sajtótermékekre vonatkoznak, és az említettek nem tartoznak ezen kategóriákba – ezt mondta Kiricsi Karola pénteki sajtótájékoztatóján. A médiatanács szóvivője ezzel a kijelentésével szinte a teljes magyar sajtót, és az ezen a területen dolgozó jogászcsapatot is összezavarta.

Ennek a kijelentésnek a Népszava az ellenpéldája. A lap ellen egy komment miatt indított eljárást Bodonovich Jenő média- és hírközési biztos, aki a Népszavának írt levelét így kezdte: ” a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény … alapján” indít eljárást. Kiricsi Karola azt mondta a Népszava érdeklődésére, hogy lakossági bejelentésre, érdek- és nem jogi sérelem miatt indult a vizsgálat a Népszava ellen, a biztos pedig nem büntet, csupán az eljárás végén állásfoglalást ad ki, vagyis nem a törvény hatályáról van szó. Ettől nem lett egyértelműbb a helyzet. Érthetetlen, hogy ha a kommentek nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá, akkor a törvényre hivatkozva miért kér magyarázatot a lap főszerkesztőjétől az egyébként éppen a törvény által életre hívott hivatal vezetője a kommentek tartalmával kapcsolatban.

A biztos egyébként levelében felhívta a figyelmet: ha a kért felvilágosításnak 15 napon belül nem tesz eleget a lap, a biztos a médiahatósághoz fordul.

Kiricsi Karola szerint nincs ezzel baj, hiszen a biztos nem tud hatósági vizsgálatot indítani, a hatóságnak vannak garanciái az adatszolgáltatás kikényszerítésére. Az azonban nem elhanyagolható szempont, hogy a törvény szerint „Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett … az adatszolgáltatási kötelezettséget nem vagy nem megfelelően teljesíti, a hatóság bírságot szab ki, amelynek mértéke legalább ötvenezer forint, de legfeljebb ötvenmillió forint”. A Népszava ezekre az ellentmondásokra is felhívta a szóvivő figyelmét, aki kis türelmet kért ahhoz, hogy jogásszal egyeztessen. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Akinek voltak kétségei abban, hogy a médiatörvény milyen célt szolgál, annak a büntetés hatálybalépésének első napján minden világossá válhatott – mondta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. Dénes Balázs szerint még annak fényében is abszurd a Népszava elleni felvetés, hogy ha kiderülne, pontosan mi miatt indult eljárás. Az ügyben teljes mellszélességgel a Népszava mellett van, és a TASZ beszáll a lap jogi képviseletébe – jelentette ki a szervezet elnöke.

Hasonló véleményen van a megszüntetett Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke is. Majtényi László, aki ma az Eötvös Károly Intézetet vezeti úgy fogalmazott: amikor külső elvárásoknak kell, hogy megfeleljen a sajtó, akkor nem lehet szabad véleménynyilvánításról beszélni. Aczél György a Kádár-korszakban mindig arra hivatkozott, hogy nincs cenzúra. Ez a szó legszűkebb értelmében igaz volt, mert akkor azt írták az újságok, amit a központi hatalom elvárt. Nagyon erős jelek utalnak arra, hogy ma is errefelé halad a média – tette hozzá.

Népszava