Orbán Viktor: adtunk néhány kokit, leesett néhány saller

(Fotó: hvg)Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXIV. kongresszusán, vasárnap, csakúgy, mint a párt négy alelnökét: Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt. Orbán Viktor az EU-elnökséget értékelve úgy fogalmazott: „az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány  saller”.

Orbán Viktor pártelnöknek, valamint a négy alelnöknek, Kósa Lajosnak, Pelczné Gáll Ildikónak, Pokorni Zoltánnak és Varga Mihálynak nem volt kihívója. A kongresszuson történtekről részletesen itt olvashat.

Orbán Viktor a leadott 1472 szavazatból 1468 voksot kapott. A régi-új alelnökök közül – a leadott 1478 szavazatból – Varga Mihály 1462, Kósa Lajos 1458, Pelczné Gáll Ildikó 1384, Pokorni Zoltán pedig 1318 voksot kapott.

A pártelnök-miniszterelnök a Fidesz vasárnapi kongresszusán, miután újraválasztották, azt mondta: a Fidesz megtanulta, hogy nem ideológiákért, hanem Magyarországért kell kiállnia, így kiállt az országért „a nemzetközi és a hazai baloldallal szemben” is. „A hazai és a nemzetközi szocialisták politikája egyszerű, mint a faék: demokrácia csak akkor van, ha ők vannak a kormányon” – fogalmazott, hozzáfűzve: a magyar kormány kiállt az ország mellett, amikor nemtelen támadások érték Európában, és világossá tette, nem tűr beleszólást, kioktatást senkitől.

„Kiálltunk az emberekért, amikor bank- és válságadót vezettünk be a megszorítások helyett (…), amikor csendben és békében elköszöntünk az IMF-től” – jelentette ki. Az emberek melletti kiállásként értékelte a miniszterelnök azt is, hogy közölték a rendvédelmi dolgozókkal: „senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan előnyöket és kiváltságokat”. „Kiálltunk és továbbra is kiállunk azért, hogy Magyarországon is legyen következménye a szavaknak és a tetteknek, ezért ragaszkodunk az elszámoltatáshoz” – mondta Orbán Viktor.

Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország visszasodródjon a „görög útra” – jelentette ki Orbán Viktor, szerinte készen állnak arra, hogy megvívják a Fidesz történelmének legnagyobb küzdelmét a múlt hibáival és azokkal, akik ma is védelmezik e hibákat. Vannak, akik jól jártak, miközben az emberek elveszítették munkájuk gyümölcsét; vannak, akik degeszre keresték magukat azon, hogy az országot a feje búbjáig eladósították – sorolta, hozzátéve, hogy vannak, akik a jövő útjáról a „görög útra” akarják terelni Magyarországot. A Fidesz azonban végig fog menni a jövő útján – hangsúlyozta. Az EU-elnökséget értékelve úgy fogalmazott: elvégezték a munkát, visszaverték a támadásokat, „az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller”.

A miniszterelnök azt mondta: amíg adósok vagyunk, másoknak dolgozunk, mások keresnek a munkánkkal. Ezért – folytatta – le kell győzni az adósságot és meg kell szüntetni mindazt, ami az ország eladósodásához vezetett. Orbán Viktor kifejtette: kormánya felszámolja a kiváltságokat, az indokolatlan előnyöket, és megteremti az érdem szerinti boldogulás lehetőségét. Ehhez kérte a küldöttek a támogatását, és hangsúlyozta: továbbra is az emberek megkérdezésével fognak kormányozni.