Az atlatszo.hu által nyújtott MagyarLeaks szolgáltatás célja, hogy  olyan információkat tegyen elérhetővé, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik. Ilyen közérdek lehet például a közhatalom átláthatósága, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a gazdasági szereplők jogsértéseinek nyilvánosságra kerülése, vagy a környezet  védelme.

 

Így szivárogtathat biztonságosan

1., Ha csak papíron áll rendelkezésre a dokumentum amit el szeretne nekünk küldeni, szkennelje be és konvertálja valamilyen digitális dokumentum-formátumba (például: PDF). Távolítsa el a fájlokból a metaadatokat!

2., Töltse le és telepítse a számítógépre a GPG4WIN (vagy ezzel egyenértékű) ingyenes PGP titkosító programot. Importálja a magyarleaks@atlatszo.hu email cím nyilvános PGP kulcsát a titkosító programba.

3., A továbbítandó fájlokat titkosítsa a magyarleaks@atlatszo.hu email címhez tartozó nyilvános PGP kulccsal, és másolja hordozható eszközre, például pendrive-ra a titkosított fájlokat. A pendrive-on más fájlok ne szerepeljenek!

4., Keressen egy olyan nyilvános helyet, például internet-kávézót, ahol nem jegyzik fel a személyazonosságát, és nem működik térfigyelő kamera. A titkosított fájlok továbbításához NE használja a saját számítógépét, laptopját.

5., A nyilvános számítógépről hozzon létre egyszer használatos email címet külföldi email szolgáltatónál (például Yahoo) oly módon, hogy közben nem adja meg a személyes adatait. Figyeljen arra, hogy az email szolgáltatóval a titkosított HTTPS protokollal kommunikáljon – fontos az S, csak HTTP nem elég.

6., Ha elkészült az email címe, a pendrive-on előkészített titkosított fájlokat küldje el a magyarleaks@atlatszo.hu címre. A későbbiekben máshonnan többet ne lépjen be az erre a célra létrehozott email postafiókba.

Ha a fentieket pontosan betartva jár el, nálunk csak a küldő gép IP-címe kerül rögzítésre. Ha valaki szert tesz a teljes anyagra – fejléccel együtt, amit mi soha nem adunk tovább -, csak annyit tud majd megállapítani, hogy mikor és honnan küldte át nekünk az anyagot. Ebből legrosszabb esetben is csak a bárki által használható nyilvános számítógépig visszanyomozható a küldés folyamata. Ha megfelelően titkosította a fájlokat, azok tartalmát rajtunk kívül más akkor sem ismerheti meg, ha megszerzi a teljes üzenetet.

Részletesebb instrukciókért tanulmányozza a Security-in-a-box kézikönyvét a biztonságos online kommunikációról. Az atlatszo.hu nem vállal felelősséget a kiszivárogtatás miatt önt érő esetleges jogkövetkezményekért, ám indokolt esetben ingyenes jogi segítséget nyújtunk ha közérdekű információ kiszivárogtatása miatt hátrányokat szenved.

Jogi tudnivalók

Az atlatszo.hu jogsértő módon nem tesz közzé információkat, azonban arra törekszik, hogy egyrészt a nyilvánosság számára meg nem ismerhető adatok kitakarásával a lehető legtöbb információ eljuthasson a nagyközönséghez, másrészt pedig megindítja azokat az eljárásokat, amelyek nyomán a tartalmilag jogsértően eltitkolt adatok nyilvánosságra kerülhetnek.

Ennek megfelelően a formai jogszabályi feltételeknek megfelelően minősített adatokat (állam- és szolgálati titkot) nem közlünk, azonban ha a nyilvánosságra kerüléshez közérdek fűződik, megindítjuk azokat az eljárásokat, amelyek nyomán jogszerűen törölhető a minősítés. Ha a minősítő formailag hibásan minősített valamit államtitokká, az a nyilvánosságra kerülést nem akadályozza.

Természetes személyekre vonatkozó adatokat anonimizálva teszünk közzé, kivéve, ha az érintett személy közfeladatot lát el, és ezért az azzal összefüggő adatai közérdekből nyilvánosnak minősülnek.

A gazdálkodó szervezetek jogszerűen védelemben részesülő üzleti titkait, banktitkát, értékpapír- és biztosítási titkait ugyancsak kitakarjuk a közzétett dokumentumokból, ha azonban azok közpénz felhasználásával függnek össze, a bírósági gyakorlatnak megfelelően – a közérdekű adatok megismerését nem gátoló módon – csak a feltétlenül védelemre érdemes adatokat tesszük felismerhetetlenné.

A kormányzati döntés-előkészítő adatok nyilvánosságra hozatalát törvény nem tiltja meg, arra ad csak lehetőséget hogy ezek kiadását a kormányzati szervek megtagadják. Ha ilyen adat jut el hozzánk, azt minden további nélkül jogszerűen közzétehetjük, ezért azt meg is tesszük.

Ha Ön bizonytalan abban, hogy egy-egy dokumentum tartalmaz-e nyilvánosságra nem hozható adatokat, vagy ha arra kíváncsi, milyen joghátrány értheti a dokumentumok beküldésével, a kérésére együttműködő ügyvédeink felveszik Önnel a kapcsolatot a kérdés tisztázása érdekében. E megoldás előnye, hogy az ügyvédi titok révén a későbbiekben sem derülhet ki semmilyen eljárásban az Ön személyazonossága.

A közzétett adatok esetében az információforrás védelmét az újságírói és az ügyvédi hivatás szabályai biztosítják. Bár a tavaly elfogadott ‘médiaalkotmány’ szerint – alkotmányellenes módon – az újságírót egyes esetekben kötelezni lehet az információ forrásának felfedésére, ehhez nem társul szankció, így újságíróink semmilyen esetben nem fogják az Ön kilétét felfedni. Az informatikai tudnivalók részben arra is talál megoldásokat, hogy még mi se ismerhessük meg, kicsoda Ön valójában.

Kapcsolat

Amennyiben anonim módon szeretne szivárogtatni, a fent megadott protokol szerint járjon el. Nagyobb fájlokat (legfeljebb 100 MB) ingyen továbbíthat a Yousendit fájlküldő szolgáltatás segítségével. Lehetőség szerint mellékeljen egy összefoglalót arról, hogy miért érdekesek vagy fontosak a beküldött dokumentumok, és Ön mi módon érintett az ügyben. Amennyiben nem ragaszkodik az anonimitáshoz és visszajelzést szeretne kapni a beküldött anyag sorsára vonatkozóan, adjon meg egy elérhetőséget amelyen kapcsolatba léphetünk önnel.

Ha a dokumentumok olyan részleteket tartalmaznak, amelyeknek nyilvánossága kínosan érintené önt, törölje ki azokat, vagy írja meg nekünk hogy pontosan melyek ezek a részek. Számítson arra, hogy az átadott anyag – tartalmi ellenőrzés, a szenzitív, nem közszereplőkre vonatkozó személyes adatok kitakarása és jogi értékelés után – részben vagy egészben megjelenik ezen a honlapon. Mindazonáltal fenntartjuk a jogot, hogy mérlegeljük a beküldött anyagok közlése valóban közérdeket szolgál-e.

Amennyiben a dokumentumok elektronikus továbbításával nem boldogul, írjon emailt, válaszul részletes instrukciókat küldünk arról, hogyan juttathatja el számunkra biztonságosan a fizikai adathordozót (papír, CD/DVD, pendrive stb). Ezt a megoldást csak akkor válassza, ha semmilyen módon nem boldogul az internetes beküldéssel.