Rendkívüli közgyűlést kezdeményez a Misek Kft.-ben dolgozók ügyében az MSZP. Az elmaradt bérkompenzáció miatt ugyanis a párt szerint a Semmelweis Kórházat üzemeltető önkormányzati társaságnál ma legalább ezer ember keres rosszabbul, mint egy esztendővel ezelőtt. Minderről dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetője számolt be szerdán Miskolcon.

Mint azt elmondta, kedden, a Misekben Semmelweis-napi ünnepséget tartottak, melyen részt vett dr. Kriza Ákos is. A polgármester kitüntető díjakat adott át, és a sajtó képviselőit (főleg őket) is tájékoztatta a kórházra és az egészségügyi dolgozókra váró állítólagos szép jövőről. Dr. Simon Gábor szerint a rendezvény lehetőséget adott volna arra, hogy dr. Kriza Ákos beszéljen a jelenről, beszéljen arról a több mint ezer dolgozóról, akiknek január elsejétől csökkent a nettó jövedelme. Szerinte Miskolc polgármestere tájékoztathatta volna a jelenlévőket, hogy mit kíván tenni a bérkompenzáció megvalósítása érdekében, ám ezt nem tette meg, szándékairól nem nyilatkozott.

A képviselő elmondta: az MSZP miskolci önkormányzati frakciója hónapok óta szorgalmazza a bérkompenzáció megadását, előbb sajtótájékoztatón, majd a júniusi közgyűlésen. A közgyűlési előterjesztést dr. Kriza Ákos és a Fidesz frakció azonban nem volt hajlandó megtárgyalni, még napirendre sem vette.

„A magyar országgyűlés most tárgyalja és várhatóan hétfőn megszavazza „Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslatot. A törvényjavaslatot előterjesztő Rogán Antal a parlamenti vitában elmondta: „Ez a törvényjavaslat, illetve a benyújtók célja ezzel a törvényjavaslattal egészen egyszerűen az, hogy a következő években megvédjük az alacsony és középkeresetű munkavállalók bérét, és lehetőleg ösztönözzük ezeknek a béreknek az emelését. Mit jelent ebben a formában az alacsony és középkereset? Ezt nyilvánvalóan az átlagkereset környékén, az átlagkeresetet kicsit meghaladó mértékben határoztuk meg, ez az a bruttó 300 ezer forint” – ismertette dr. Simon Gábor.

Mint mondta, a fentiek alapján egyértelmű az MSZP álláspontja: a Misek Nonprofit Kft-nél a bérkompenzációt végre kell hajtani! „Ezer ember nem kereshet kevesebbet, mint tavaly. Ezer család a növekvő rezsiköltségek mellett nem gazdálkodhat kevesebb jövedelemből, mint az elmúlt évben” – mondta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy az MSZP miskolci önkormányzati frakciója az ügyben rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozza, az erről szóló okiratokat még ma eljuttatják dr. Kriza Ákos polgármesterhez.

Az önkormányzati közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint a rendkívüli közgyűlést a polgármesternek 30 napon belül össze kell hívnia. Ez korábban 3 nap volt, a fideszes többség döntött úgy még márciusban, hogy ezt a határidőt 30 napra tolja ki-írja az eszakonline.hu