Borsodban 21 , Hevesben 10, Nógrádban 11 önkormányzat rövid idejű közfoglalkoztatásra beadott pályázatát utasította el az utóbbi pár hétben a munkaügyi központ. Ennek oka az volt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz került a közfoglalkoztatás koordinálása és az átmeneti időszakban zajlott az átadás-átvétel folyamata.

Több önkormányzati vezető esett kétségbe júniusban, amikor kiderült: átmenetileg felfüggesztették a pályázati felhívást, így június 8-tól nem fogadták be rövid idejű közfoglalkoztatásra benyújtott pályázatukat. Úgy érezték, ezzel megszakad településükön a közfoglalkoztatás folyamata. Egyébként is döcögősen indultak a programok az év elején, és csak áprilisra állt be a rendszer, akkortól ugrott meg a foglalkoztatott létszám. Az álláskeresőkkel sem volt egyszerű elfogadtatni az új lehetőséget, ami csupán napi négy órás munkát biztosít számukra 2-4 hónapon keresztül. Ez ugyanis a feltétele annak, hogy a következő évben is jogosultak legyenek a bérpótló juttatásra.

B.-A.-Z., Heves és Nógrád megyékben ez évben 10 milliárd forint felhasználására nyílik lehetőség a rövid és hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás területén, amiből 6,9 milliárdot a négyórás munkavégzésre különítettek el. Ebből Borsodba, mint a régió legnagyobb létszámú és legnehezebb sorsú megyéjébe összesen 6,7 milliárd jutott, a pénzügyi keretből ott 4,6 milliárdot biztosítottak a rövid idejű közfoglalkoztatásra. A régióban az év első felében közel 29 ezer fő jutott így négyórás elfoglaltsághoz, ami Borsodban 18 ezer 200 főt jelentett-írja a hvg.hu