Hőség várható a hétvégén is , ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombatra az ország nagy részére kiadta a legmagasabb, vagyis harmadfokú, a többi területre pedig a másodfokú figyelmeztető előrejelzést – mondta Tóth Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa pénteken.
A Dél- és a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon szombaton 25 Celsius-fok felett várható a napi középhőmérséklet. Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön viszont ez az érték várhatóan a 27 Celsius-fokot is meghaladja majd.
Tóth Tamás arra is kitért, hogy míg az Északi-középhegység völgyeiben éjszaka jobban lehűl a levegő, a nagyobb városokban, például Budapest belvárosában valószínűleg egész éjjel 20 fok felett lesz a hőmérséklet.
Jenki Szilvia, az OMSZ meteorológusa elmondta: szombaton reggel 15-22, napközben 32-37 fokra kell számítani, várhatóan a déli megyékben lesz a legmelegebb.
Az UV-B sugárzás szombaton és vasárnap is nagyon erős lesz. A szombatra szóló előrejelzés szerint az UV-B sugárzás átlaga várhatóan – a 7,5-ös riasztási szintet meghaladva – eléri majd a 7,9-es értéket.
Jenki Szilvia tájékoztatása szerint szombaton országszerte napsütés lesz a jellemző, de az nem lesz mindenütt teljesen zavartalan. A délutáni, esti órákban elsősorban északkeleten, az Északi-középhegységben van esély kisebb területeken csapadékra. A helyenként kialakuló intenzívebb zivatarokat jégeső, viharos szél is kísérheti. A záporok, zivatarok hatására rövid idő alatt akár tíz fokot is csökkenhet a hőmérséklet, de a vihar elvonulásával gyorsan újra felmelegszik majd a levegő.
Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el
Vasárnap a szombatihoz hasonló idő várható. A reggeli órákban 11-22, napközben 31-37 fok várható – mondta a meteorológus.
Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra. Paller Judit csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a következő négy napban hőségre kell számítani, a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 Celsius-fokot is.