Sárkányünnep Bódvalenkén

Második alkalommal tartanak Sárkányünnepet a Borsod megyei, freskófalunak is nevezett Bódvalenkén. Az elsősorban romák lakta kistelepülés házainak falán már tizennyolc alkotás díszeleg.

 Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni. A kisközség házainak falán ugyanis a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata van kialakulóban. Már tizennyolc monumentális freskó készült el .

A freskófaluprogram egy éve kezdődött. Az ötletgazdák reményei szerint ezzel turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet az itt élőknek.

Az első Sárkányünnepet tavaly tartották, akkor a Bódva menti rendkívüli árvízi helyzet és a sok-sok eső nehézséget okozott. Ettől függetlenül több százan vettek részt az eseményen, az idei rendezvényre pedig még több embert várnak. A sárkányünnepet hatalmas előkészületek előzték meg .

Az ünnepre neves cigányzenészeket, énekeseket hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt.

A programvezető arról is beszámolt, hogy a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között.

A meghívott zenészek félórás váltásban vonulnak egyik képtől a másikig, ott improvizálnak, elmesélik a látottakat, majd ezt követi a sárkányvágta, a sárkánymese, koncertek – ahol egyebek mellett fellép a Besh o droM, a Romano Teatro -, aztán amatőrök és profik együtt zenélése, valamint utcabál zárja a programot.