Legalább öt halottja van  a vasárnapi volgai hajóbalesetnek. Száz embert továbbra sem találnak. Már nem számítanak túlélőkre.

 Az orosz hatóságok legfrissebb információi szerint nyolcvan ember élte túl a Bulgaria nevű sétahajó elsüllyedését, és minimális az esély arra, hogy túlélőkre bukkanjanak. A hajó fedélzetén vasárnapi közlése szerint 148 turista és 37 fős személyzet volt, amikor helyi idő szerint vasárnap délután elsüllyedt a Volgán. A legfrissebb hivatalos közlés szerint azonban nem kizárt, hogy 199-en voltak a kirándulóhajón.

A mentőalakulatok egész este dolgoztak a parttól három kilométerre elsüllyedt hajónál. A húsz méter mély vízben fekvő hajóhoz több mint háromszáz szakembert vezényeltek, és még Moszkvából is érkeztek mentőbúvárok. Napfelkelte után nyolc helikoptert is bevetnek az esetleges túlélők utáni kutatásba.

A nyolcvan kimentett ember közül 12-t kellett kórházba szállítani, közülük egy állapota súlyos. Az utasokat a Bulgaria hajót az adott útvonalon alig két órával követő Annabella utasszállító hajó hozta a tatárföldi fővárosba. A szemtanúk elmondása szerint a baleset idején két teherhajó is elhaladta a süllyedő Bulgaria mellett, de semmiféle segítséget nem nyújtottak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a Bulgaria vesztét. Szemtanúk elmondása szerint erős, száz kilométer per órás széllükésekkel kísért szél fújt, és eső is esett a baleset idején, és emiatt süllyedt el a 72 méter hosszú hajó. Orosz sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy a túlterheltség is közrejátszott a tragédiában.

A hajó a beszámolók szerint alig két perc alatt süllyedt el, olyan váratlanul, hogy csak két mentőhajót tudtak vízre tenni. Sokan már nem tudtak kijutni a jobb oldalára dőlt hajó kajütjeiből, és a Bulgaria kapitánya is odaveszett.

Az 1955-ben, Csehszlovákiában készült Bulgaria az orosz közlekedési tárca szerint megfelelő műszaki állapotban volt, legutóbb idén június 15-én esett át műszaki felülvizsgáláson. A hatóság adatai szerint a turistahajón a mentőcsónakokban 156 embernek volt hely, s 177 mentőmellény is rendelkezésre állt, gyermekméretű mentőeszközök is.

Az Argorecstur cég járműve kétnapos sétahajózára vitt turistákat – minden jegy elkelt az útra -, szombaton indult Kazanyból, és vasárnap reggel érkezett az ugyancsak tatárföldi Bolgar városába, majd indult vissza a tatár fővárosba.