Nemrég jelentette be az indiai kormány, hogy végre elkészült a sokak által már csak soha meg nem valósuló, üres politikai igéretként számon tartott számítógép, amellyel az indiai fiatalok körében a digitális írástudás terjesztését szeretnék elősegíteni. A fejlesztése során sok viszontagságon átesett eszköz pedig nem más, mint egy 7 inches Android alapú tablet.

A Sakshat (hindi: megtestesülés, avagy „a szemünk előtt”) névre keresztelt eszköz rezisztív kijelzővel, tiszteletet parancsoló 2 Gb RAM-mal, szabvány USB-bemenettel, 3g és wifi kapcsolattal rendelkezik. Egyes források 32 Gb-os belső tárolókapacitásról is sustorognak, de ezt nem tudtam egyértelműen megerősíteni, az viszont biztos, hogy Mini-SD kártya és külső winchester csatlakoztatható a kütyühöz, így tárhely terén a határ csak a csillagos ég. Ami a legérdekesebb viszont, az az ára: a Sakshat 2200 rúpiába kerül, ami átszámítva valahol kicsivel 9000 forint felett jár. Nem rossz? Nos, a diákok további állami támogatással féláron juthatnak majd hozzá.

A friss bejelentés szerint az első 10 000 tabletet még ebben a hónapban a Rádzsasztáni műszaki egyetem hallgatói kaphatják meg, ezt pedig négy hónapon belül további 90 000 követ majd.
A Sakshat projekt mögött egy teljes oktatási infrastruktúra is áll (internetportál, tanári műhelyek, stb.), és a standard tabletes funkciók mellett számos az oktatásban használható alkalmazást is fejlesztenek rá – valószínüleg többel előre telepítve szállítják majd az eszközt.

A tablet létrehozásának ötlete akkor született meg, amikor a az ország vezetői túlzottan költségesnek ítélték az éppen Indiában kopogtató One Laptop per Child programban beszerezhető számítógépeket, és úgy döntöttek, saját erőből megcsinálják ugyanazt pepitában, de még kevesebb pénzből: azaz elérhetővé tesznek egy állami támogatással fillérekért megkapható eszközt, amely segítségével az elmaradottabb régiók fiataljai (és oktatási intézményei) is felzárkózhatnak a digitális írástudás területén, jókora löketet adva ezzel a saját maguk, következésképpen pedig az egész ország versenyképességének. Az OLPC saját rendszerű, amúgy nagyon szimpatikus, laptop-alkatú kütyüjével szemben az indiai mérnökök tovább mentek, és rögtön egy tabletet adtak a fiataljaik kezébe, ami ráadásul az alapvető informatikai ismeretek elsajátítása és az interaktív tanulás mellett még egy, az egész világon ismert és alkalmazott, konkrét karrierlehetőségeket is kínáló operációs rendszert is megismertet a fiatalokkal.
Nem hiszem, hogy sokat kellene ragoznom, hogy a politikában persze semmi sem biztos, de ha India ügyesen játssza ki a lapjait, a milliárdos lakosságú szubkontinens – szoftveres oldalon legalábbis – néhány éven belül az Android egyik fellegvárává nőheti ki magát.