Az ügyvédi felszólítások , korlátozó és felfüggesztő intézkedések hatására ez év májusától megduplázódott az ügyfélszolgálatok forgalma Miskolcon a közüzemi szolgáltatóknál – tájékoztatta a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-t.

 

Pásztor Imre elmondta: a havi ügyfélszám a három tagvállalatnál – a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft., a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. és a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. – meghaladta a tízezret. Hozzátette: a részletfizetések száma az előző hónapok átlagos értékéhez képest négyszeresére-ötszörösére emelkedett (havonta 500-600), a részletfizetések értéke 30-35 millió forintra nőtt. A pénztárba történő befizetések száma háromszorosára, mintegy 50 millió forintra emelkedett.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt két hónapban mintegy 11 ezer felszólítást küldtek ki. Két tagvállalatnál – MIHŐ és MIVÍZ – 1285 fogyasztóból 306 fogyasztónál kezdeményeztek műszaki intézkedést, 87 fogyasztó rendezte tartozását, azaz részletfizetést kötött, vagy adósságkezelési eljárásban vesz részt. A szolgáltatást 124 fogyasztót érintően korlátozták vagy függesztették fel – részletezte.

Kitért arra, hogy 62 fogyasztó esetében jegyzői kötelezés kiadását kérték, amely alapján a műszaki intézkedéseket, ha szükséges, végrehajtók bevonásával hajtják végre. Mivel ezek az intézkedések jelentős költséget okoztak a tagvállalatoknak, e kiadásokat várhatóan ez év őszétől az érintett fogyasztókra terhelik a tagvállalatok – mondta a kommunikációs vezető.

Szólt arról, hogy megkezdődött a gazdálkodó szervezeteket érintő „intenzívebb követelés-érvényesítés” is, a mintegy háromszáz felszólítás kiértékelése július végére fejeződik be. A MIK emellett folytatja a több éve megkezdett kiürítési perek jogerős ítélettel zárult határozatainak végrehajtását: az idén 126 esetben a bérlemény kiürítésére is sor kerülhet, közülük 23-nál már ismert az időpont is.

A MIK Zrt. bérleményei esetében – jelenleg Miskolcon 5209 önkormányzati tulajdonú bérlakás van – mind a fizetési meghagyások, mind a végrehajtási eljárások száma évről évre növekszik, jelenleg mintegy 2900-an tartoznak a bérleti díjjal.

Pásztor Imre felhívta a figyelmet arra, hogy módosult a lakások bérleti támogatása, vagyis akinek a közüzemi díjtartozása meghaladja a 199 ezer forintot, nem részesülhet lakbértámogatásban. Hozzáfűzte, a cél minden esetben a felhalmozott adósság kezelése, a követelések befolyásának biztosítása, a jogszerű és méltányos eljárás során a fizetők védelme. „Több megoldás is van azok számára, akik bajba jutottak, például a részletfizetés, az adósságrendezés, vagy egyéb fizetést könnyítő feltételek” – mondta a kommunikációs vezető.