A Debreceni Katonai Ügyészség tavaly november óta nyomoz a 2006-ban vélt, vagy elkövetett rendőrségi szabálytalanságok és jogsértések után.

Az eddig kihallgatott rendőrtisztek közül többen beszéltek a zavargások közbeni telefonhívásokról és jelentési kötelezettségről.

Információink szerint Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György nemcsak végighallgatta a Budapest utcáin zajló zavargások aktuális állását, de utasításokat is adott a felelős rendőri vezetőknek.

Hogy ezek általános, amolyan politikusi utasítások voltak, vagy konkrétan parancsot adtak egy-egy akcióra, nem tudni.

Gergényi Pétert, akkori budapesti rendőrfőkapitányt néhány napja gyanúsítottként hallgatták ki Debrecenben, írta meg a Magyar Hírlap. Gergényi a sajtónak, így lapunknak sem kívánt mondani semmit; ügyvédje szerint panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

A most kihallgatott rendőri vezetők egyszer már nyilatkoztak az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága előtt a 2006. őszi tevékenységükről.

Révész Máriusz (Fidesz) bizottsági tag a Blikknek azt mondta: a feltárt jogsértések mélysége és mennyisége azt feltételezi, hogy nem szakmai mulasztásokról, hanem szándékosságról beszélhetünk.

– Többször feltettem dr. Szabadfi Árpádnak, az ORFK akkori helyettes vezetőjének a kérdést, kapott-e utasítást a rendőrség Gyurcsány Ferenctől vagy más kormánypárti politikustól az utcai eseméynek idején.

Kiderült, Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György tartotta a kapcsolatot telefonon az akció parancsnokával – tudtuk meg Révész Máriusztól.

Szabadfi Árpád dandártábornok korábbi elszámoltatásának jegyzőkönyvéből kiderül, hogy saját miniszterével még telefonon sem tudta felvenni a kapcsolatot, de voltak, akiknek jelenteniük kellett.

 

„…folyamatosan kaptam a jelentést arról, hogy mi történik, hogy a biztosítási törzs éppen mit tett, majd jelentettem a miniszternek (Szilvásy György nek – a szerk.), és vagy két-három esetben a miniszterelnök úrnak is…”

Blikk-információ