A Csongrád Megyei Közgyűlés megtárgyalta a Szeged–Temesvár vasútvonal uniós pályázattal történő helyreállításáról szóló előterjesztést. A közös pályázatok ügyeinek intézésére három dél-alföldi megye, a határ menti román megyék és a Vajdaság létrehozta a DKMT Nonprofit Kft.-t.

 

A Szeged–Temesvár vasútvonalat 1857. november 18-án adták át, s hosszú ideig komoly személy- és teherforgalmat bonyolított le. A határok trianoni módosítása után azonban átalakultak a gazdasági kapcsolatok és útvonalak, 1944 októberében pedig megsemmisült a szegedi vasúti híd is. Így nemcsak Szeged és Újszeged között nincs vasúti kapcsolat, de az egykori Szeged–Oroszlámos–Kikinda–Zsombolya–Temesvár vonal első két állomása között sem lehet vonattal utazni vagy árut szállítani.

Az 1990-es évek közepe óta rendszeresen találkozó helyi magyar, szerb és román politikusok viszont egyértelműen kinyilvánították, hogy szívesen támasztanák föl ezt az összeköttetést. A szakemberek szerint egyformán sokat jelentene Szeged, a Vajdaság és Temesvár gazdaságának és turizmusának a vasút fejlesztése.

Az kétségtelenül biztató hír, hogy időközben a magyar és a román vasúttársaság, a MÁV és a CFR is tárgyalni kezdett a tervezett beruházásról, és emellett a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium is kiemelt figyelmet szentel a projektnek. A terv most a közelmúltban lezajlott magyar–kínai megállapodások tükrében fölértékelődött.

Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök június 25-én olyan megállapodást írt alá, amely a vasúti fejlesztésről, szállításról, és arról szól, hogy a kínai befektetők Magyarországon hoznák létre logisztikai központjukat. Ehhez viszont szükség lesz olyan vasútvonalakra, amelyek a közeli tengeri kikötőkhöz, Trieszthez, Fiuméhez és Constantához vezetnek – már pedig utóbbihoz Szegeden és Temesváron keresztül vezet az út.

gazdasagiradio.hu