Németország után idén ősszel hazánkban is elérhetővé válik egy új szemészeti beavatkozás. Az orvosok egy retina-implantátumot helyeznek azon betegek szemébe, akiknek a retinitis pigmentosa miatt károsodott a látóideghártyájuk.

 

Világszerte többféle implantátummal kísérleteznek, a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtöki közleménye szerint ezek közül az egyik legígéretesebb a Zrenner professzor és németországi munkacsoportja által kifejlesztett látóhártya alatti implantátum. Ez egy körülbelül 100 mikrométer vastag és mindössze 3×3 milliméteres lapocska, amelyen egy 1500 fotocellából álló chip található. Minden egyes fotocellája úgy reagál a fényre, hogy azokat elektromos impulzusokká alakítja, és egészen apró elektródákon keresztül vezeti az áramot a felette levő ép idegsejtekhez.

Az apró szerkezet olyan felnőtt betegek szemébe ültethető be, akik a látásukat az elmúlt években vesztették el az ideghártya károsodása miatt. Mint azt Dr. Németh János professzor, a Szemészeti Klinika igazgatója a program indításakor elmondta, a 6-8 órás műtét utáni első hét leginkább mérnöki munka, hiszen az implantátumot programozni kell, be kell állítani az áramerősséget, az impulzusszámot és több más paramétert is a páciens közreműködésével. Ezután jön a tényleges használat, és hetente egy napon át vizsgálatokat végeznek. A szakértői csapatban folyamatosan jelen van a pszichológus, a pszichiáter, a szemész, az elektromérnök és a fiziológus, azaz ez nemcsak a beteg tanulási folyamata, mert tapasztalatai az orvosok munkáját is segítik-írja az index.hu