Egy nyolchetes napi 600 kalóriás diéta képes visszafordítani a 2. tipusu diabeteszt olyanoknél, akik csak néhány éve cukorbetegek – erről számolt a Diabetologia című angol tudományos folyóirat. A Newcastle Egyetemen másfél éven át folytatott kísérletben az extrém alacsony kalóriabevitel hatására a betegek májának és hasnyálmirigyének a zsírállománya lecsökkent az egészséges szintre, és valószínűleg ennek hatására az inzulintermelésük is normalizálódott.
A kísérlet jelentősége a szakemberek szerint abban van, hogy most először sikerült az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegséget visszafordítani. A gyógyító hatású fogyókúra után a kísérletben részt vevők visszatértek a normális táplálkozásra, az átlagosan elvesztett 15 kiló egy részét vissza is hízták, de a cukorbetegségük nem tért vissza.
Ez természetesen még nem tekinthető kiforrott gyógymódnak, hiszen a kísérletben mindössze 11 ember vett részt, a hosszú távú eredményességről pedig egyáltalán nincsenek adatok. Az angol kutatók óvnak attól, hogy valaki egyedül vágjon bele cukorbetegsége ilyen módszerrel történő öngyógyításába, mivel a tartós éhezés orvosi felügyelet nélkül nagyon komoly következményekkel is járhat.