Diplomák, amiket kár megszerezni

Vannak olyan tömegszakok , általános szakok, amelyek nem adnak specifikus képzést, és a hallgatók az utolsó években sem tudnak szakosodni. Ilyen például az andragógia, a kommunikáció vagy éppen a marketing. Ráadásul ezeken a területeken a legnehezebb friss diplomásként, szakmai tapasztalat nélkül elhelyezkedni.

Az andragógia – felnőttképzés, régi nevén: népművelés – évek óta népszerű a felvételizők körében. Az alapszakon művelődésszervezői, humán szervezői, munkavállalási tanácsadói, személyügyi szervezői ismereteket lehet elsajátítani. A Szent István Egyetemen tavaly 365 ponttal lehetett a nappali tagozatos, állami, 200 ponttal pedig a költségtérítéses képzésre bejutni. Idén 10-57 embert vesznek fel, a költségtérítéseknek 81 ezer forint a féléves tandíj. Az ELTÉ-n 15-45 diákot vesznek fel nappali tagozatra, a fizetős képzés 165 ezer forintba kerül. Tavaly az állami képzésre 419, a költségtérítésesre 435 ponttal lehetett bejutni.

A szabad bölcsészeteket – etika, ember- és társadalomismeret, esztétika, filmelmélet és filmtörténet, filozófia, művészettörténet, vallástudomány szak – még mindig sokan választják, pedig továbbképzés és speciális ismeretek nélkül diplomával is nehéz elhelyezkedni e területeken. Az ELTE termeli ki a legtöbb szabad bölcsészt-írja a hvg.hu