Országszerte kitilthatja a kocsmákból a nyerőgépeket a kormány. Ha az őszre ígért új szerencsejáték törvény átveszi a friss szlovák példát, a félkarú rablón és más pénznyerő automatákon csak játéktermekben, kaszinókban lehet majd kísérteni Fortunát. A Népszava értesülései szerint a KDNP kacérkodik a szlovák modell átültetésével, és a Fidesz-frakciónak sem lenne ellenére, ha visszaszorítanák a nyerőgéppiacot.

A pozsonyi parlament nemrég döntött arról, hogy 2013-tól vendéglátóipari egységekben nem, csak játéktermekben működhet nyerőgép, ráadásul a szlovák önkormányzatok már idén megtilthatják, hogy körzetükben kaszinót vagy játéktermet nyissanak. A törvénymódosítást benyújtó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) azzal indokolta a tiltást, hogy csak így csökkenthetik a szenvedélybeteg játékosok számát, akik gyakran családjukat is adósságba verik.

A KDNP tehát testvérpártja ötletét vetheti fel a Fidesznek a hazai szerencsejáték-törvény már javában zajló átfogó megújítása során, melynek eredményeképpen az ígéretek szerint őszre elkészülhet egy új, az egyre népszerűbb online fogadásokat is figyelembe vevő ágazati stratégia a kapcsolódó részletszabályokkal.

Magyarországon évről-évre csökken a nyerőgépek száma: míg 2004-ben még több mint 33 ezer automata volt, mára 24 ezerre csökkent a számuk – ennek kétharmada üzemel vendéglátóipari egységekben, a többi játéktermekben, kaszinókban. A játékgépipar újraszabályozását előkészítő Orbán-kormány korábbi ötletei is a nyerőgépek visszaszorítását célozták. A kabinet a szigor mellett van, és a tiltás gondolata sem áll távol tőle.

Felmerült, hogy ötszörösére emelnék a gépek után fizetendő adót. Jelenleg az I. és II. kategóriás játéktermek gépei után havi 100 ezer forint a fix játékadó. Ha ez 500 ezerre nőne, biztos, hogy több ezer gépet adnának vissza az üzemeltetők azzal: ennyit nem tudnak kitermelni. Viszont a megmaradó automaták után fizetett magasabb sarccal a költségvetés talán „pénzénél maradna”.

Nem ért egyet az adóemeléssel a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke. Schreiber István szerint az ötszörösére növelt teher teljesen bedöntené a piacot, az állam búcsút mondhatna játékadó bevétele nagy részének, ráadásul a lépés munkahelyek ezreit veszélyeztetné. Úgy vélte, nem lehet a kormány célja a szlovák modell átvétele sem, nem is tud ilyen szándékról, mert a szabályozás újragondolása során a bevételarányos adóztatás, az átláthatóság további erősítése és a kiemelt játékos-védelem a cél.