Köztéren magas rúdra felhúzott , a nemzet identitását és egységét jelképező nemzeti lobogó – ez az országzászló egyik lexikon szerinti megfogalmazása. De az országzászló ennél sokkal több.

Miskolcon az 1930-es évek közepén, a Herman Ottó Múzeummal szemben állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat, a félárbocra engedett, nemzetiszínű zászlóval. Ez egy emlékhely volt Miskolcon is, Trianon, és a magyar sors mementója. A kommunista hatalomátvétel után szerte az országban lebontották, vagy átépítették az ilyen emlékműveket, ez a sors várt a miskolcira is. Amikor felmerült a helyreállítás gondolata, sok mindent tisztázni kellett a hitelesség érdekében.
Ma már tudjuk: az Országzászló eredetileg a Népkert Görgey utcai oldalán állt. Lebontását követően, 1969-ben Kerényi Jenő Géniusz című emlékművét telepítették a helyére, ami ma is ott található. Ezt a tervek szerint e hét pénteken a délutáni-esti órákban (tervek szerint 16,30-kor kezdve) daruval leemelik, a talapzatával együtt szállítójárműre rakva a közel 8 tonnás emlékművet átszállítják a Sportcsarnok elé, ahol új jelentéstartalommal, a sportolók dicsőségét hirdeti majd. Ezt követően kerülhet a Géniusz emlékmű helyére – vagyis oda, ahol eredetileg is volt – a miskolci Országzászló, melyet a korabeli terveknek megfelelően rekonstruálnak.
2011. augusztus 20-ára Miskolcon az Országzászlót közadakozásból kívánják újra felállítani, a kezdeményezésről közgyűlési döntés is született.
Ahhoz, hogy az Országzászló újra régi helyén álljon, bizonyos munkálatok elvégzésére is szükség van. Ennek megfelelően a Géniusz szobor környezetében néhány fenyőt, sarjról nőtt fákat és bokrokat kivágtak. Ennek célja az is, hogy rendezzék, parkosítsák a területet, hiszen pótlásaként több tucat tűlevelű örökzöld fajtájú facsemetét és 24 darab lomblevelű örökzöld cserjét ültetnek ide 1 éven belül.

Az Országzászló közadakozásból épül, azt a Lévay József Közművelődési Egyesület koordinálja, amely „Országzászló” néven számlát nyitott, amelyre várják a felajánlást: OTP Bank Nyrt 11734004-20494067.

Közlekedési és egyéb információ a Géniusz emlékmű átszállításával kapcsolatban:

· A szobor teherautóra emelésének kezdete: 16,30
· A közúti átszállítás kezdete: 19,30.
· A közúti átszállítás ideje alatt 19,30 órától (várható időtartam 30 perc) rendőri biztosítás mellett ideiglenes forgalomkorlátozás a Görgey A. úton.
· A szobor szállítójárműről való leemelése és elhelyezése a Sportcsarnok előtt várhatóan 21,30-kor történik meg.