Írta: Doktor Kottász

 

Szerzőpárosunk viszonylagos tömörséggel összefoglalta, hogy Gyöngyöspatának miért lett jobbikos polgármestere: mert mindenkinek tele van az izéje, nagyjából mindennel. Erről kár is lenne vitát nyitni, az azonban megér néhány kósza leütést, hogy hogyan is reagált erre a kormányoldal helyi képviselője.

„Forrás oda megy ebben a térségben, amit én jóváhagyok. Amit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (…) Figyelj, te ezzel az írással, ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat elzártad magad elől, ezt vedd tudomásul. (…) Egyet senki sem engedhet meg magának, ha együtt akar velem működni, hogy mondjuk leírt anyagban gyakorlatilag az embernek a személyét vagy munkáját kritizálja”.

Nos, azt a valcert most ne táncoljuk végig, hogy ha az Ügy úgy kívánja, akkor bizony nem számít senkinek, hogy a szalonképtelen, Jobbik-közeli szennysite-nak köszönheti a fősodor média, hogy tud erről a beszélgetésről. Most egy épkézláb beszélgetést sikerült találni, amit ráadásul még a fideszes érintett sem tagad. Ő egyébként Balázs József, gyöngyösi országgyűlési képviselő, aki a fenti néhány sorban tulajdonképpen nem tesz mást, mint frappánsan összefoglalja Lamperth Mónika öt évvel ezelőtti, nagy port kavaró szavait.

„Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Bízzatok bennem, tisztességes javaslatot teszünk le az asztalra és fogunk erről egyeztetni frakció-keretben is, ha kell, választmány-keretben is. Gábor, fölajánlom, hogy a választmány-keretben is tudunk erről egyeztetni, és olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban, címlapon megjelent állítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz.”

Ez amúgy megint csak egy olyan dolog, mint az ominózus dohánylobbi: mindenki tudja, hogy így megy ez, de nem rakják ki az ablakba, nem mondják telefonba, pláne nem ezzel a lekezelő hvcs-tempóval, mint Balázs. Az is evidencia: ettől függetlenül minden képviselőnek elemi érdeke, hogy normális viszonyt alakítson ki minden polgármesterrel a körzetében, éppen ezért ilyen durva, politikai alapon hozott kilengéseket tényleg ritkán engedhetnek meg maguknak.

Arról nem is beszélve, hogy a jelek szerint Gyöngyöspatán éppen szelídül a Jobbik. Juhász ugyanis folyamatosan az érpataki modellt emlegeti, amely bizony egy olyan dolog, hogy a honi liberálisok is csak azt tudják felhozni ellene, hogy kidolgozója állandóan fekete betyárruhában van, azt meg ugye a tudjukhogykik hordják. Érpatakon egyébként az angolszász nyelvterületről ismerős Law and Order szellemisége uralkodik. A Fidesznek – egyenruhásbűnözéses látszattörvények helyett – inkább ennek a modellnek a betartását kellene számon kérnie Juhász Oszkártól, saját önkormányzataiban pedig pofátlanul le kéne ezt másolni.

A kétharmadot inkább alázattal és eleganciával kellene lóbálni. Mert bizony ez a kétharmad olyan fegyver, amelyet ha gőggel és pökhendiséggel forgatunk, akkor nagyon tud fájni, ha visszaüt.