Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 250 fővel csappant meg 2010 szeptemberétől az új tanév kezdetéig a közoktatásban dolgozók száma. A nyugdíjba vonulók közül sokan nem kapták meg a jubileumi jutalmukat, az egyházi iskolák finanszírozása pedig csak egyetlen oktatási évre garantált.

 

Az érdekképviseletek megkerülésével zajlik Borsodban az oktatás átszervezése, így a szakszervezeteknek nem sok beleszólása van a létszámcsökkentésekbe és abba, melyik iskolát, milyen körülmények között vesznek át egyházi fenntartásba – nyilatkozta a hvg.hu tudósítójának Bodolay Zoltán. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei elnöke elmondta, hogy eddig néhány tucatnyi pedagógus és alkalmazott kereste meg a jogászukat, illetve fordult ügyvédhez vagy a Munkaügyi Bírósághoz, mivel nyugdíjba kerültek, de nem kapták meg a jubileumi jutalmat.

Bodolay mindezt részben az érintettek tájékozatlanságaként értékeli, mert ez a juttatás akkor adható, ha az oktatási szféra dolgozója 35 év és egy napot meghaladó munkaviszony után kerül nyugállományba és a munkáltatója küldi el. Amennyiben közös megegyezéssel távozik, akkor automatikusan nem jár a jutalom, de a törvény azt nem tiltja, hogy más jogcímen kifizessék-írja a hvg.hu