A 2000 utáni évtized átlagosnak mondható éves csapadékmennyiségei után 2010-ben csaknem ezer milliméter csapadék hullott Magyarországon. Ezzel a tavalyi volt az elmúlt több mint egy évszázad legcsapadékosabb éve – derül ki az MTI által közölt, a Központi Statisztikai Hivatal által készített statisztikából.

Könnyen lehet, hogy idén újabb rekordot könyvelhetünk majd el, hiszen a metnet.hu adatai szerint idén az eddigi csapadékmennyiség 50-100 százalékkal haladta meg a sokéves átlagot, ami 600-650 milliméter.

Mi várható?

Ami a következő napok várható időjárását illeti, holnaptól várhatóan többet fog sütni a nap. Az idokep.hu előrejelzése szerint hajnalban a Dunántúlon lesz kevesebb, keleten, északkeleten több felhő az égen, északkeleten záporok is előfordulhatnak. Helyenként erősen párássá válik a levegő. A Dunántúl északi részén időnként még megélénkül az északnyugati szél, általában 10 és 15°C közötti minimumokra van kilátás, délnyugaton azonban néhol ennél hűvösebb lehet. Napközben több-kevesebb napsütés mellett északkeleten növekszik meg gyakrabban a felhőzet, főként itt, illetve helyenként délnyugaton alakulhat ki zápor, zivatar. Mérséklődik a szél, 22 és 27°C közé emelkedik a hőmérséklet.

A portál hosszabb távú előrejelzéséből úgy tűnik, augusztusban már szárazabb időjárásra számíthatunk, azonban a kánikulai nyár nem valószínű – a maximális hőmérséklet a jelenlegi kalkulációk szerint nem fogja elérni a 30 celsius fokot.

atv.hu/MTI/metnet.hu/idokep.hu