A MIÉP-et, a Hatvannégy Vármegye mozgalmat és a Jobbikot emlegette.Magyar szálak a norvég merénylő naplójában

Többször járt Magyarországon, a legjobb barátja magyar származású, és számon tartotta a magyarországi jobboldali szervezeteket is. Ez is kiderül abból a naplóból, amit egy videóval együtt feltehetően a norvég merénylő tett közzé az interneten nem sokkal a pénteki bombatámadás előtt. Azt egyikből sem lehet megtudni, hogy pontosan hova készült a magát optimista, ambiciózus és kreatív emberként jellemző Breivik, de az egyértelmű, hogy hosszú ideje tervezte a merényleteket.

 

„Azt hiszem ez az utolsó bejegyzésem. Július 22., péntek, 12 óra 51 perc van” Így végződik az a napló, amiben a norvég merénylő részletesen leírja, hogy hogyan készült április óta a támadásokra.

A napló egy 1500 oldalas írás része, amit egy 12 perces videóval együtt Breivik a bombatámadás előtt alig néhány órával tett közzé az interneten.

A videó képeket és nehezen olvasható szöveget tartalmaz, konkrétumok nincsenek benne .Maga Breivik a legvégén, mindössze 2 másodpercig látható.

„Az internet, mint egy lakmuszpapír jelzi ezeket a téveszméket vagy a felkészülést egy olyan cselekedetre, ami a társadalom számára káros. Igazából a környezet az, aki észre tudja ezeket venni az interneten” – mondta Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség elnöke.

Az 1500 oldalas írásból viszont csak az nem derül ki, hogy pontosan mi a támadó célpontja. Benne van viszont, hogy már 2006-ban elkezdte írni a dokumentumot. A szöveg országok szerint felsorolja, hogy kik és milyen szervezetek lehetnek a mészárlások célpontjai. Ezek között semmilyen formában nem szerepel Magyarország, de Breivik a magyar politikai szervezetek között felsorol hármat: A MIÉP-et, a Hatvannégy Vármegye mozgalmat és a Jobbikot.

A dokumentumban szó van arról is, hogy a merénylő többször járt Magyarországon, utoljára 2009 őszén, amikor a legjobb barátja, a magyar származású Péter születésnapját ünnepelték 5 napon át Budapesten. Péterről annyi derül ki, hogy egy hajón szolgál, Oslóban él, és 19 éves kora óta Breivik legjobb barátja. A napló szerint bár mindent tud róla, Breivik mégsem avatta be a terveibe, és nem engedte oda a farmra sem, ahol 80 napon át készült a merényletre.

Forrás: www.rtlklub.hu