Mi lesz a tiszaújvárosi Jabil-lal? A Nokia után a Blackberry gyártója is a túlélésért küzd

A Research in Motion nem tudott megfelelő alternatívát kínálni az iPhone készülékekkel és az Android operációs rendszert futtató okostelefonokkal szemben. A kanadai vállalat egyértelműen elveszítette a konkurenseivel folytatott versenyfutást, ezért most kénytelen volt lépni. Amint arra a korábbi hír alapján számítani lehetett, első lépésként, az úgynevezett költségoptimalizálási program részeként bejelentették, hogy teljesen átszervezik a menedzsmentet, míg második lépésként 2000 dolgozót bocsátanak el. Az érintett munkavállalókat ettől a héttől kezdve folyamatosan tájékoztatják és eldőlt az is, hogy anyagi segítséget kapnak. A RIM-nek a létszámleépítés után 17 000 dolgozója lesz. A hírre a társaság részvényei több mint egy százalékkal gyengültek.

Bár a Research in Motion az okostelefon-piac úttörőjének számít, azonban nem tudott lépést tartani a piaci folyamatokkal, többek között az érintőképernyők és a multimédiás funkciók térhódításával. A Blackberry készülékek érintőképernyő helyett továbbra is billentyűzettel és a különleges, push technológiát használó e-mail klienssel érkeztek. Úgy tűnt, hogy a társaság egész egyszerűen nem hajlandó figyelembe venni a megváltozott felhasználói igényeket és eltérni a bevált megoldásoktól.

A mostani elbocsátások elsősorban az amerikai és kanadai dolgozókat érintik. A Blackberry készülékek egyik legnagyobb gyártója a tiszaújvárosi Jabil.