Putnok fideszes polgármestere, a térség országgyűlési képviselője szerint meg kell vizsgálni, hogy történt-e rémhírterjesztés a helyi állítólagos lövések ügyében.

 

Tamás Barnabás keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: ha fennáll ennek az eshetősége, a rémhírterjesztőt is utol kell, hogy érje a törvénykezés ereje.

A polgármester felidézte az eseményeket, és a sajtóban megjelent címekből is felolvasott néhányat.
Úgy fogalmazott: a bejelentés kapcsán a megyei és a helyi rendőri szervek azonnal biztosították a helyszínt és megkezdték a vizsgálatot. Péntekre elkészült a szakvélemény, amely megállapította: nem lőfegyver okozta azokat a nyomokat, amelyeket az érintettek kapuján véltek felfedezni, vagyis senki nem lőtt a romák házára Putnokon.

Néhány kérdés azonban válaszra vár az ügy kapcsán – mondta a gömöri kisváros első embere, hozzátéve, „vajon kinek állhat érdekében a dinamikusan fejlődő település életét felbolygatni, feszültséget gerjeszteni az itt élők között”, és az alaptalanul nyilatkozóknak eszükbe jutott-e, milyen károkat okoztak a város megyei és országos megítélésében.

Véleménye szerint azonban a legfontosabb kérdés az, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás felelet ad-e arra, történt-e rémhírterjesztés, és ha igen, annak ki vagy kik a felelősei. Putnok polgármestere rémhírterjesztésnek véli, ha valaki ilyet tesz, és bízik abban, hogy utoléri majd az érintettet – érintetteket – a törvénykezés ereje.

Tamás Barnabás a sajtóban megjelent cikkekből is idézett; szerinte az is aggályos volt, amikor az említett házból nyilatkozó azt mondta, a dörrenés után puskagolyó-süvítést lehetett hallani. Hangsúlyozta: az ellen is föl kell lépni, hogy bárkinek a házára rá lehessen lőni, de az ellen is, aki rémhíreket terjeszt. Kitért a sajtó felelősségére is.
Az MTI kérdésére azt mondta: ha a rémhírterjesztő konkrétan megnevezhető, akkor – a rendőrségi eljárás lezárultával – a település vezetése feljelentéssel él majd az eset kapcsán rémhírterjesztés bűntette miatt.

Kitért arra: az említett ház a városban olyan helyen található, amely nappal és éjjel is jól látható, a központban helyezkedik el, így szerinte eleve kizárt, hogy ott bármi hasonló történjen úgy, hogy azt valaki ne látná, ne venné észre.
Megjegyezte, hogy a rendőrségi vizsgálatnak, az ehhez kapcsolódó intézkedések sorának hatalmas a költségvonzata, a megyei rendőr-főkapitányságnak kellett mindezt finanszíroznia a költségvetéséből, miközben ezt a pénzt másra is lehetett volna fordítani. A rémhírterjesztő(k) felelőssége tehát ebben is felmérhető – közölte a polgármester, aki egyben a parlament rendészeti bizottságának a tagja.

Az index.hu a múlt héten, csütörtökre virradó éjszaka közölte, hogy lövések hatoltak át két, romák lakta ház közös udvarának kapuján szerda este Putnokon; a támadásnak nem volt sérültje. Az ott lakó férfi azt mondta: hangos durranásra lettek figyelmesek, kiszaladtak az udvarra, pár másodperccel később jött a következő durranás, és hallották, ahogy a golyó elsüvített mellettük.