A NAV ötven pénzügyi nyomozója és adóellenőre, a bevetési egység közreműködésével, tizenegy helyszínen csapott le egy időben, hogy a felelősségre vonáshoz szükséges bizonyítékokat beszerezzék — tájékoztatta a sajtót dr. Uzonyi Sarolta, a NAV regionális bűnügyi sajtóreferense.

A történet főszereplője egy túrkevei férfi, éveken át úgy végzett cégek részére munkaerő-kölcsönző tevékenységet, és tett szert 1,5 milliárd forint árbevételre, hogy ezt a jövedelmet az adóhatóság elől eltitkolta.

Ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe vevő cégek részére számlázni tudjon, mintegy harminc gazdasági társaságból álló céghálózatot hozott létre úgy, hogy ő a vállalkozásokban nem szerepelt, csak a háttérből irányította azokat. Ügyvezetőként többnyire vagyontalan, szűkös anyagi körülmények között élő, hajléktalan, könnyen befolyásolható személyeket szervezett be. A munkát a bizalmi emberei intézték, és ők felügyelték a munkavégzők beszervezését, kifizetését is.

Az ügyben kilenc a gyanúsítottak száma, akik közül kettő előzetes letartóztatásban van. Az okozott kár megtérülése érdekében a nyomozók több mint 270 millió forint értékben foglaltak le az elkövetők tulajdonában lévő nagy értékű gépjárműveket, arany ékszereket, ingatlanokat és készpénzt, valamint bankszámlákat zároltak.

Túrkeve tavaly már megélt egy hasonló történetet. Akkor egy másik munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó érdekcsoport vezetőit kapcsolta le a nyomozó hatóság, nagy sajtóvisszhang kíséretében. S. O.-ról, a NAV mostani közleményében említett túrkevei férfiról lapunk úgy tudja, hogy nem tartozik a tavaly lekapcsolt csoporthoz, hanem tőlük függetlenül építgette ki a cégcsoportját. Az S. család az egyik olyan túrkevei família, amelynek évtizede tartó, folyamatos és látványos gazdagodását nagyfokú gyanakvással, de biztonságos távolságtartással szemléli a lakosság. A városközpontban lévő, úszómedencés, hatalmas rezidencia, a másik szintén hatalmas ház, valamint a számtalan nagy értékű autó két dolgot sugallt a kevieknek. Egyfelől a nagyfokú, hivalkodó gazdagság képét, másfelől pedig a gyanakvást-írja a szoljon .hu