Csalás miatt vádat emeltek a volt  Jobbik-elnök ellen. Egy kis ingatlanbiznisz

Vádemelési javaslattal zárta le a rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya azt a csalási ügyet, amelyben S. Szilárd, a Jobbik volt keszthelyi elnöke is gyanúsított.

Mint azt a Zalai Hírlap írja, a rendőrség 2009 júliusa óta nyomozott egy türjei férfi és társai ellen jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt. A gyanú szerint a férfi 2007 novembere és 2009 januárja között Zalaszentgróton és körzetében lakóházakat vásárolt 1,5 és 3 millió forint közötti árért. A férfi az ingatlanokat azért vette meg, hogy jelentősen felülértékelten, valótlan

  tartalmú szerződésekkel továbbértékesítse ismerőseinek, hajléktalanoknak, és a vevők hitelt igényeljenek, bár ennek visszafizetésére sem szándékuk, sem reális lehetőségük nem volt.

 

A valótlan értékbecsléseket a bankkal szerződéses kapcsolatban álló cég ügyvezetője – a lap információi szerint S. Szilárd – készítette el, aki az ingatlanokat a valós érték többszörösére értékelte, hogy a bankot megtévesztve a vevők hitelt kapjanak. Ehhez az ügyeket teljes körűen az értékbecslő férfi cége intézte. A hitelkérelmek és értékbecslések alapján a türjei férfi vevői és társai hat ingatlanra 47,3 millió forintot igényeltek, melyből 31,3 milliót megkaptak. Az ingatlanok adásvételi szerződéseit minden esetben egy keszthelyi ügyvéd – a Zalai Hírlap úgy tudja, S. Szilárd édesanyja, dr. Sz. Irén – szerkesztette és jegyezte ellen, melyekben valótlanul rögzítették, hogy a vevők vételárelőleget fizettek. A vételár különbözetét a vevők szerződés szerint banki hitellel egyenlítik ki. A szerződésekben kikötötték: a bank a hitelt az ügyvéd bankszámlájára utalja. Ezzel tudták biztosítani, hogy az ügyvéd és az értékbecslő a pénzből részesüljön.