Rendkívüli közgyűlést tart július 28-án, 10 órai kezdettel Miskolc önkormányzata. A közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja lesz: „Javaslat a Misek Nonprofit Kft. munkavállalói bérkompenzációjának elrendelésére”. A rendkívüli közgyűlést az MSZP-frakció tagjai kezdeményezték, s mivel ők többen vannak, mint a képviselők egynegyede, a polgármesternek kötelessége volt összehívni a közgyűlést.

A szocialisták azért akarnak béremelést a Misekben, mert január 1-jével megváltozott a személyi jövedelemadó és az adójóváírás rendszere. Szerintük az új rendszerrel mintegy másfél millióan jártak rosszabbul, ők a kereső lakosság 80 százalékát teszik ki. A legtöbb esetben bérkompenzációval a tavalyi szintre „emelték” a kormányzati és önkormányzati dolgozók bérét, ám a miskolci Semmelweis Kórházat működtető, városi tulajdonban lévő Misek Nonprofit Kft. ezt nem tette meg. Annak ellenére maradt el itt a „bérfejlesztés”, hogy a társaság a megalakuláskor, 2009. március 1-jén vállalta: a bérek megállapításakor a közalkalmazottakra érvényes bértáblát tartja szem előtt, legalább 3 évig, a kollektív szerződésben rögzítettek szerint. Most a társaság dolgozói közül az adórendszer változása miatt több mint ezer dolgozó nettó jövedelme csökkent. Az MSZP előterjesztésében azt javasolja, hogy a közgyűlés kötelezze a Misek Kft. ügyvezetését a bérkompenzáció végrehajtására. Azt is szeretnék, hogy a bérkompenzáció visszamenőleges hatállyal lépjen életbe, méghozzá 2011. január 1-jétől.

A béremelésre vonatkozó szocialista javaslat viszont eddig nem aratott nagy sikert sem a Misek, sem pedig városvezetés körében. A Misek elnök-igazgatója, dr. Tóth László az MSZP ezirányú felhívására még június 1-jén közleményben reagált. Ebben azt írja, hogy „a bérkompenzáció kérdése mind a Misek Kft. jelenlegi vezetése, mind a tulajdonos önkormányzat, a polgármester számára feszítő probléma, melyre folyamatosan közösen próbálunk megoldást találni”.

A fideszes városvezetés szintén nem lelkesedett az ötletért, s részben adminisztratív eszközökkel, részben pedig a fideszes közgyűlési többséggel eddig sikerült is elérnie, hogy az önkormányzat ne is tárgyalja a javaslatot. Az előterjesztés ugyanis nem újdonság, az abban foglaltakat már a júniusi közgyűlésen meg akarták vitatni a szocialisták. Csakhogy a javaslatot nem vették fel a rendes közgyűlési napirendi pontok közé, mert az azt indítványozó dr. Simon Gábor frakcióvezető megtévesztő módon dr. Simon Gábor frakcióvezetőként írta alá a beadványt. Ez a dr. Simon Gábor frakcióvezető viszont dr. Csiszár Miklós jegyző szerint nem azonos dr. Simon Gábor önkormányzati képviselővel, márpedig – mint arra az elutasítás indoklásában a jegyző hivatkozott – közgyűlési napirendi pontra csak önkormányzati képviselő tehet javaslatot.

A szocialisták ettől függetlenül ragaszkodtak ahhoz, hogy a témával foglalkozzon a júniusi közgyűlés, ezért sürgősséggel is kezdeményezték az előterjesztés napirendre vételét. A javaslatot viszont nem támogatta a városvezetés, mert mint dr. Kriza Ákos polgármester a közgyűlésen kifejtette, „ígérgetni csak úgy lehet, ha van a zsebünkben valami”.

eszakonline.hu