Pusztai László
Újságíró

 

E-mail: lpusztai1@freemail.hu

Tisztelt Pusztai Úr!

Egy külföldi rendszámmal ellátott gépjármű parkolásával kapcsolatos 2011. július 20-én e-mailen érkezett megkeresésre hivatkozva az alábbiakról tájékoztatom:

Az Ön által megküldött fényképen egy román rendszámú személygépjármű parkol Miskolc belterületén lévő járdán. Mint a fényképen látható a jármű a mozgáskorlátozottak számára kiállított engedélyt használva parkolt az említett helyen.

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet előírásai szerint a parkolási igazolványt az arra jogosult részére és nem gépjárműhöz kötötten állítja ki az illetékes hatóság. Ennél fogva egy mozgásában korlátozott személyt eltérő rendszámú, így akár külföldi honosságú járművel is szállíthatnak rendeltetésszerűen.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban KRESZ) 40.§ (9) bekezdése szerint: „A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.”

Amennyiben a rendőrhatóság tevékenysége során különböző hatósági engedélyek használatával találkozik annak jogszerű igénybevételét vélelmezi.
A megkeresésben szereplő esetnél a külföldi jármű mögött parkoló rendőrségi szolgálati járművel a rendőrök más szolgálati feladat végrehajtása céljából érkeztek ki, mely során a román rendszámú autó vezetőjével, illetve annak utasával nem találkoztak, így őket ellenőrzés alá sem vonhatták.

Az Ön által megkeresésében felvetett – a mozgáskorlátozott parkolási igazolványokkal való visszaélésekkel – szemben álláspontunk szerint a kifejezetten erre irányuló célzott ellenőrzésekkel, akciókkal lehet és kell is eredményesen fellépni, melyet a Miskolci Rendőrkapitányság országosan is elsők között indított el és folytat azóta is rendszeresen az érintett társhatóságok bevonásával.

Köszönjük, hogy megkeresésével ezúton is felhívta a figyelmet e téma fontosságára!

Kérem a tájékoztatásban foglaltak szíves tudomásulvételét!

Miskolc, 2011. július 27.

Tisztelettel:

Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes
irodavezető