A legtöbb vér meglepő módon Európa kulturális fővárosában folyt tavaly – derül ki a legfrissebb HVG-ben megjelent bűnügyi statisztikákból.

 

Debrecen vezeti a megyei jogú városok legfrissebb, 2010-es bűnügyi ranglistáját: Hajdú-Bihar 207 ezer lakosú központjában tavaly több bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség, mint a 169 ezres Miskolcon, a 118, illetve 75 ezres Nyíregyházán és Szolnokon együttvéve. A cívisvárosban 22 ezer bűntettet és vétséget regisztráltak a nyomozók a múlt évben, azaz minden kilencedik helyi polgárra jutott egy a Btk.-ba ütköző akció.

A legtöbb vér meglepő módon Európa kulturális fővárosában folyt tavaly. Míg a megyei jogú városok egyharmadában egy-egy, a másik harmadában pedig egyetlen emberölés sem történt, a Mecsek alján 5 gyilkosság és további 5 emberölési kísérlet aktáját zárta le 2010-ben a rendőrség. Dél-Magyarország másik nagy egyetemi városával, Szegeddel összevetve Pécs közbiztonsága kritikusnak volt minősíthető. A 2010-es bűnözési statisztika különben rácáfolni látszik bizonyos régi klisékre.

Arról, hogy mik ezek a klisék, illetve hogy milyen további érdekességekről árulkodik Magyarország bűntérképe, az e heti HVG-ben olvashatnak.